ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În nordul ţării a demarat un nou proiect de renovare a infrastructurii rutiere

11:37 | 15.04.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Întreprinderea de stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) a anunţat demararea lucrărilor de reconstrucție a podului peste râul Răut, amplasat pe drumul național R12 R8-Dondușeni-Drochia-Pelinia-M5, km 59+960, în proximitatea satului Pelinia. Se preconizează că lucrările vor fi executate până la sfârșitul lunii decembrie 2024, transmite MOLDPRES.

Potrivit ASD, obiectivul general al proiectului constă în restabilirea proprietăților funcționale ale podului pentru a asigura circulația rutieră în condiții de siguranță și confort. „Sunt planificate lucrări de montare a grinzilor noi, cu o lungime de 16,76 metri, precum și executarea tuturor elementelor necesare pentru buna funcționare a podului, inclusiv realizarea unei noi racordări, lucrări de consolidare a infrastructurii și instalarea casiurilor, parapetelor de siguranță, și altele. De asemenea, se va asigura drenajul apelor pluviale prin intermediul bordurilor, care vor direcționa fluxul de apă către sistemele de captare și evacuare, cum ar fi rigolele și podețele”, explică drumarii.

Lucrările sunt realizate de compania „Corsag” S.R.L. și au o valoare contractuală de aproximativ 24 milioane de lei (1,2 mln de euro), bani alocați din mijloacele Fondului Rutier. Termenul de execuție al lucrărilor este până la sfârșitul lunii decembrie 2024. „Pentru realizarea lucrărilor de construcție a podului peste râul Răut, la km 59+960, a fost construit un drum de ocolire cu o lungime de 160 de metri și un podeț format din 34 inele dreptunghiulare, cu o secțiune de 2,5 metri pe 2 metri, în vederea fluidizării traficului rutier. Reconstrucția acestui pod va aduce beneficii semnificative pentru locuitorii din zonă oferindu-le o cale de transport sigură și fiabilă. Suportul Guvernului Republicii Moldova pentru acest proiect subliniază importanța acordată dezvoltării infrastructurii rutiere în beneficiul cetățenilor noștri”, menţionează ASD.

Podul peste râul Răut, amplasat la km 59+960 asigură continuitatea drumului național R12 peste râul Râut, pe sensul de circulație Dondușeni-Drochia-Pelinia. Acesta a fost dat în exploatare la începutul anilor 70, iar până la moment nu a fost niciodată supus unor lucrări de reparație. Podul are o lungime de 62,73 m și 3 deschideri cu înălțimea grinzilor de 80 cm și grosimea plăcii grinzilor de 15 cm.

img24002721

img24002721

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!