ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

INCE se aşteaptă la un ritm de creştere economică mai moderat în anul 2014 decît prognoza anterior

13:07 | 28.10.2014 Categorie: Economie


img14000479

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Economiştii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) sînt mai pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia economiei în 2014 şi anticipează o creştere cu 2 la sută, mai moderată decît cea anterioară cînd prognozau un avans de 3,7 la sută. Estimările revăzute de INCE au fost prezentate astăzi în cadrul lansării ultimului număr al publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”, informează MOLDPRES.

 

„Constrîngerile interne în calea desfăşurării afacerilor, şi în special, conjunctura externă nefavorabilă, deja au determinat reducerea ritmurilor de creştere a producţiei industriale şi au contaminat  unele sectoare de servicii”, apreciază autorii publicaţiei.  

 

Potrivit acestora, „destabilizarea politică şi perturbarea activităţii economice în zona CSI, precum şi înăsprirea accesului pe piaţa rusească al unor produse moldoveneşti” va avea ca rezultat reducerea ritmului de creştere. Avansul economiei moldoveneşti, de 3,9 la sută în primul semestru, a fost unul din cele mai mari în regiune.

 

„Nu ne putem aştepta la un ritm de creştere la fel de înalt ca în primul semestru, după embargourile în lanţ impuse de Federaţia Rusă, mai ales ultimele, la fructe, legume şi carne”, a declarat pentru MOLDPRES Alexandru Stratan, directorul INCE. El a adăugat că se are în vedere o cifră de prognoză minimă, „pornind de la acele ritmuri temperate pe care le demonstrează exporturile”, dar avansul ar putea fi şi peste 2 la sută, „dacă evoluţiile pe care le înregistrează acum sectorul agricol vor continua”.

 

„Prognozele noastre tot timpul practic s-au confirmat, inclusiv în anul trecut cînd am avut o creştere record de 8,9 la sută, iar noi am anticipat o ascensiune de 8-9 la sută”, a spus Alexandru Stratan.

 

În prima jumătate a anului economia naţională a înregistrat o creştere economică anuală de 3,9 la sută - o performanţă bună comparativ cu alte state din regiune – Ucraina, România, Federaţia Rusă. Exporturile şi formarea brută de capital fix au fost principalii factori ce au susţinut creşterea PIB, constată experţii INCE. Totodată, subliniază ei, în pofida acestor evoluţii investiţiile străine întîrzie să crească. Astfel, în prima jumătate a anului 2014, influxul net de ISD a fost la limita inferioară pentru perioada similară a ultimilor 10 ani, respectiv 74,5 mln de dolari SUA.

 

„Pe fundalul temperării remiterilor, precum şi al cîştigurilor salariale reale, veniturile reale ale populaţiei au depăşit cu puţin nivelul anului precedent, fapt ce a influenţat evoluţia anemică a consumului intern, în prima jumătate a anului. Variaţia stocurilor a influenţat negativ creşterea PIB în această perioadă, iar contribuţia pozitivă a acestora în semestrul doi este incertă”, mai menţionează economiştii.

 

Recent Ministerul Economiei a menţinut prognoza de creștere a PIB-ului pe anul 2014 la nivel de 3,5 la sută. Fondul Monetar Internaţional  şi Banca Mondială se aşteaptă la o creştere a economiei moldoveneşti în acest an de 2,0 la sută. Centrul Analitic Independent „Expert Grup” prognozează un avans de 2,1%, iar în cazul unui scenariu pesimist, creşterea ar putea fi de doar 0,5%.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!