ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă în nouă luni mai mulți bani decît în 2013

15:20 | 03.11.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în nouă luni prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu peste 1,25 miliarde de dolari SUA, cu 94 milioane mai mult decît în perioada similară a anului precedent, informează  MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
 
Moldovenii care lucrează peste graniță trimit cu mult mai mulți bani decît investesc străinii la noi. Cei mai mulţi bani au venit de la moldovenii care muncesc în Federația Rusă, aproape 40 la sută din transferuri au fost făcute în ruble rusești, deşi migranții din Republica Moldova sînt plătiți de angajatorii ruși și în dolari SUA.
 
În trimestrul trei intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au ajuns la 487 milioane de dolari. Experții apreciază că transferurile ar putea să atingă în acest an nivelul record din 2008, an ce a precedat criza, de 1,66 miliarde de dolari. În ultimul trimestru al anului 2008, cînd deja se resimţeau efectele crizei financiare, remiterile s-au redus brusc, cu peste 100 milioane faţă de trimestrul trei. În ultimii ani însă transferurile în trimestru patru se reduc nesemnificativ sau se menţin la acelaşi nivel. 
 
Datele BNM, făcute publice astăzi, mai relevă că în trimestrul trei al acestui an cele mai multe transferuri, 39,5 la sută, s-au făcut în ruble, 35,5 la sută în euro şi 25 la sută în dolari.
 
BNM atenţiona anterior că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare. 
 
Circa 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Banii trimişi de aceştia în ţară continuă să reprezinte un motor pentru consum şi pentru creşterea economică. 

img14000663

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!