ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două numere naţionale scurte noi vor fi atribuite pentru servicii cu caracter social

11:42 | 04.11.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunţă că furnizorii de servicii publice de comunicaţii electronice  pot depune de  astăzi cereri de eliberare a licenţelor pentru dreptul de utilizare a două numere naţionale scurte noi 116006 şi 116117 pentru servicii cu caracter social, relatează MOLDPRES.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass–media al ANRCETI a  precizat că cererile vor fi recepţionate pînă la 4 decembrie.

La numărul 116006 victimele infracţiunilor vor putea primi asistenţă psihologică. De asemenea, persoanele respective vor fi informate telefonic despre drepturile lor şi modalităţile de executare a acestor drepturi, instituţiile la care pot primi ajutor. Prin intermediul numărului 116117 urmează să fie prestat serviciul medical telefonic care nu intră în categoria cazurilor de urgenţă. Acest serviciu va direcţiona apelurile către serviciile medicale adecvate pentru probleme urgente, dar care nu pun în pericol viaţa, în special, dar nu exclusiv, în afara programului de lucru, în zilele de odihnă şi în timpul sărbătorilor legale.

Numerele vor fi atribuite furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice care dispun obligatoriu de antecontracte cu prestatorii serviciilor respective.

ANRCETI mai informează că în cazul în care vor fi depuse mai multe cereri, numerele respective vor fi acordate furnizorilor care vor acumula cel mai mare număr de puncte. Dacă licenţele nu vor fi solicitate, autoritatea de reglementare în comunicaţii este în drept să acorde ulterior aceste licenţe furnizorilor după principiul „primul sosit, primul servit”.

În luna mai 2014 ANRCETI a acordat Moldtelecom, în baza cererii depuse, licenţa de utilizare a primului număr naţional scurt  pentru servicii armonizate cu caracter social 116111. Acest număr este destinat serviciului de asistenţă telefonică pentru copii, serviciu care este prestat de Asociaţia Obştească Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii “La Strada”. Numerele naţionale scurte pentru servicii cu caracter social - 116000 şi 116123, anunţate anterior de către ANRCETI deschise spre atribuire, deocamdată nu au fost solicitate de către furnizori.

Cele cinci numere (116000, 116111, 116006, 116117, 116123) au o identitate paneuropeană şi se utilizează pentru servicii armonizate cu caracter social în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.


img14000684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!