ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul agricol a înregistrat creşteri pe mai multe direcţii în ultimii ani

15:58 | 06.11.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. Volumul producţiei agricole a crescut în  2013 cu 38 % faţă de anul precedent, iar ponderea agriculturii şi industriei alimentare în PIB a constituit circa 17 la sută, cu un procent mai mult decît în 2012, relatează MOLDPRES. 

Datele au fost făcute publice astăzi de către ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care a prezentat raportul de activitate a ministerului în perioada 2011-2014. 

Conform datelor prezentate, sectorul agroindustrial este unicul în economia naţională care a înregistrat o balanţă comercială pozitivă, în 2013 fiind exportate produse agroalimentare în valoare de peste un miliard de lei.

„Sectorul agroindustrial este cel  strategic şi cel mai competitiv din economia naţională”, a afirmat Bumacov. 

Cît despre embargoul impus de Federaţia Rusă produselor agricole moldoveneşti, Bumacov a remarcat că „asistenţa UE acordată R. Moldova depăşeşte de zece ori ceea ce au pierdut producătorii agricoli prin faptul că nu mai pot exporta în Rusia”. 

Pe lista lucrurilor pe care nu a reuşit să le îndeplinească, ministrul a declarat că şi-ar fi dorit să reformeze sectorul ştiinţific şi să înceapă construcţia unei pieţe agroalimentare moderne. 

Valoarea totală a surselor financiare contractate în agricultură în perioada 2011-2014 constituie circa 8,5 miliarde de dolari.

img14000764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!