ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău s-a desfășurat un Bioforum axat pe plante energetice și biocombustibili solizi

16:38 | 04.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Bioforumul axat pe plantele energetice și biocombustibilii solizi, aflat la ediția a II-a, s-a desfășurat astăzi la Chișinău și a întrunit zeci de companii și entuziaști ai surselor de energie regenerabilă, informează MOLDPRES.

Scopul principal al evenimentului, găzduit de CIE Moldexpo, a fost de a extinde în Republica Moldova posibilitățile de asigurare a sectorului energetic cu materie primă în domeniul cultivării, creșterii și prelucrării culturilor energetice, cum ar fi plantațiile de salcie și salcîm.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi a remarcat că R. Moldova este o țară agrară, în proporție de 95% dependentă de importurile de energie, iar folosirea combustibilului din biomasă ar fi o soluție de-a dreptul salvatoare pentru economia națională.

„Strategia energetică aprobată de Guvernul R. Moldova prevede ca, pînă în anul 2020, 17% din consumul de energie să fie asigurat din surse regenerabile. Astfel, deja în anul curent, 9% din energia termică și 1% din toată energia consumată în țară au fost obținute din surse de energie alternativă. Sperăm ca Forumul să constituie un impuls semnificativ pentru dezvoltarea acestui sector atît de important pentru economia noastră, iar experiența și sprijinul României în acest domeniu sînt de-a dreptul inestimabile”, a subliniat viceministrul.

Prezent la eveniment, Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a menționat că dezvoltarea domeniului obținerii, conservării și utilizării energiei regenerabile ar asigura independența energetică și economică a țării.

„Odată cu instalarea în instituțiile publice și sectorul rezidențial a unor centralele termice pe bază de biomasă vom putea acoperi în proporție de 50-60 % necesitățile energetice ale țării din resurse regenerabile, iar cercetătorii moldoveni au deja multiple studii în domeniul cultivării plantelor energetice”, a accentuat academicianul.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei, Agenția pentru Eficiență Energetică, cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și PNUD și al Fondului pentru Eficiență Energetică. 

img14001716

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!