ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice îşi menţine tendinţa de creştere, cu un avans de 7,8% în trimestrul trei

10:19 | 10.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Sectorul serviciilor de comunicaţii electronice îşi menţine tendinţa de stabilitate, cifra de vînzări pe această piaţă a crescut în trimestrul trei cu 7,8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent şi a urcat la 1 miliard 742,7 milioane de lei, informează MOLDPRES.

Este cea mai mare creştere înregistrată în ultimii trei ani. În anul 2012 veniturile s-au majorat cu 6,1 la sută, iar în 2013 acestea au scăzut nesemnificativ, cu 0,63 la sută.

Statistici publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) atestă că vînzările în domeniul comunicaţiilor electronice au crescut în nouă luni cu 11 la sută, pînă la 5 miliarde 52 milioane de lei.

Sectorul de comunicaţii electronice include cinci pieţe (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie programe audiovizuale şi alte activităţi).

Potrivit raportului ANRCETI, creşterea veniturilor în trimestrul trei a fost generată, în principal, de sporirea volumului de vînzări practic pe toate segmentele de piaţă, cu excepţia sectoarelor de telefonie fixă și telefonie mobilă. Cifra de afaceri pe piaţa telefoniei fixe a scăzut în iulie-septembrie cu 13 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, iar vînzările pe piaţa de telefonie mobilă au scăzut nesemnificativ, cu 0,3 la sută.

Cea mai mare creştere a veniturilor, de aproximativ 29,5 la sută, a fost înregistrată pe piaţa serviciilor de acces dedicat la Internet mobil (prin modeme şi cartele pentru date). Creșterea vînzărilor pe piața serviciilor de acces la Internet fix şi transmisiuni de date a constituit 9,6 la sută.

Statisticile ANRCETI mai relevă că cifra de vînzări pe piața serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale s-a menţinut la nivelul trimestrului trei al anului 2013, iar veniturile din alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice au însumat 126,6 milioane de lei.

 

img14001882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!