ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE a alocat 2 mln de euro pentru a ajuta moldovenii care se întorc de peste hotare să creeze afaceri

12:40 | 11.12.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a alocat 2 mln de euro pentru a ajuta moldovenii care se întorc acasă de peste hotare să creeze afaceri. La Chişinău s-a finalizat astăzi Proiectul "Consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova", informează MOLDPRES.

Per Lindberg, directorul proiectului, a spus azi la o conferinţă că aceşti bani au fost cheltuiţi pentru desfăşurarea a două mari campanii de informare privind traiul şi munca legală în UE. Totodată, a fost elaborat un ghid privind lansarea afacerilor, un nou clasificator al profesiilor în R. Moldova, conform standardelor europene.

"A fost creat şi un nou proiect al Legii cu privire la ocuparea forţei de muncă, la fel în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Documentul urmează a fi adoptat de Parlament în anul 2015", a menţionat Per Lindberg.

În cadrul proiectului, care a durat doi ani şi jumătate, a fost lansat portalul www.din.md. Site-ul oferă moldovenilor reîntorşi în ţară informaţie din domeniile sănătate, educaţie, piaţa muncii, lansarea afacerilor. În acelaşi timp, s-au desfăşurat trei tîrguri electronice ale locurilor de muncă, care a înregistrat peste 17 mii de vizitatori.

"Portalul www.stagii.gov.md, lansat pentru studenţii moldoveni care învaţă peste hotare, a înregistrat peste 150 de stagii plasate doar în primele două săptămîni de la lansare. Totodată, au fost elaborate standarde ocupaţionale în domeniul construcţiilor, tehnologiilor informaţionale şi transportului", a subliniat Per Lindberg. 

Rezultatele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS, anul 2014) au arătat că circa 340 mii de cetăţeni moldoveni sînt plecaţi peste hotare. În acelaşi timp, timp de un an s-au reîntors acasă aproximativ o mie de moldoveni, notează MOLDPRES.

img14001935

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!