ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În timpul iernii este înăsprit controlul asupra fondului forestier naţional

10:29 | 20.12.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/.  Agenţia de Stat „Moldsilva” informează că în perioada de iarnă au fost luate măsuri pentru intensificarea  pazei  fondului forestier. Aceste acţiuni se impun dat fiind creşterea numărului de ilegalităţi sezoniere, cum ar fi tăierea ilicită a arborilor pentru lemn de foc, a coniferelor şi braconajul, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituţiei.

În lunile de iarnă reprezentanţii Agenţiei „Moldsilva”, împreună cu cei ai Ministerului Afacerilor Interne, Poliţiei  de Frontieră, Inspectoratului Ecologic de Stat, Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din R. Moldova vor desfăşura patrulări în regim non-stop în zonele forestiere, verificînd persoanele suspecte, inclusiv cele aflate pe terenurile de vînătoare.

Potrivit Codului contravenţional, în cazul tăierilor ilicite de arbori, inclusiv conifere din fondul forestier  ori din alte spaţii verzi persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale (800-1000 de lei), iar persoanele juridice – 400-500 u.c. (8000-10 000 de lei).

Pentru braconaj de asemenea este stabilit un cuantum de despăgubiri. Astfel, vînatul neregulamentar al unui cerb nobil de sancţionează cu zece mii de lei, iar al unui cerb cu pete – cu şapte mii de lei. Pentru căprior şi mistreţ amenda constituie cinci mii de lei, iar pentru un fazan sau iepure de cîmp – cîte o mie de lei.  În cazul în care valoarea prejudiciului depăşeşte patru mii de lei se deschide dosar penal.

În context, Agenţia de Stat „Moldsilva” vine cu un apel către populaţie să contacteze linia fierbinte a instituţiei (0 22 211-311) în cazurile în care depistează în spaţiile silvice ilegalităţi ori persoane suspecte. 

img14002182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!