ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRCETI atenţionează că utilizarea radiotelefoanelor în standardul DECT 6.0 este ilegală

13:29 | 20.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Utilizarea radiotelefoanelor fixe în standardul nord-american DECT 6.0 este interzisă în R. Moldova şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Codului contravenţional, avertizează consumatorii Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Utilizarea acestor radiotelefoane în ţara noastră „afectează în mod direct funcționarea reţelelor de telefonie mobilă 3G şi calitatea serviciilor, fapt care prejudiciază interesele a zeci de mii de consumatori”.

Autoritatea de reglementare în comunicații a adresat un avertisment consumatorilor în legătură cu utilizarea tot mai frecventă în mai multe localităţi din ţară a radiotelefoanelor în standardul DECT 6.0.

ANRCETI precizează că radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sînt destinate pentru utilizare în ţările din America de Nord și că acest standard are un plan de frecvențe diferit de standardul european DECT. În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvența dată este alocată în bază de licență operatorilor de telefonie mobilă pentru rețele 3G, iar utilizarea de către consumători a radiotelefoanelor fixe DECT 6.0 pe teritoriul ţării noastre produce interferențe esențiale rețelelor mobile naționale. Locul apariției semnalului prejudiciabil poate fi stabilit uşor prin mijloace tehnice de control radio.

Persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul DECT 6.0 riscă sancțiuni contravenţionale de pînă la 500 de unităţi convenţionale (10 000 de lei).

ANRCETI cheamă consumatorii să înceteze utilizarea radiotelefoanelor în standardul DECT 6.0. Radiotelefoanele fixe în standardul european DECT achiziționate în ţările din Europa, inclusiv în magazinele autorizate din R. Moldova, utilizează altă frecvență decît rețelele mobile 3G (frecvenţa de lucru a standardului DECT european: 1880-1900 MHz) și pot fi utilizate în ţara noastră fără restricții.

 

img14002196

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!