ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a redus cu 43 la sută, în nouă luni

13:37 | 31.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a micşorat semnificativ, cu 43 la sută, în nouă luni 2014 faţă de perioada similară a anului precedent, la 228,2 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES cu referire la o analiză a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) privind balanţa de plăţi a Moldovei pentru trimestrul trei.

Raportat la Produsul Intern Brut deficitul a coborît la 3.8 la sută faţă de 6.8 la sută în aceeaşi perioadă a anului precedent. Deficitul contului curent mai mult decît s-a înjumătăţit faţă de ianuarie-septembrie anul 2011, cînd atinsese cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, respectiv 574 milioane de dolari SUA.

Diminuarea deficitului de cont curent a avut loc în urma majorării soldului pozitiv al veniturilor (cu 2.6 la sută) şi al transferurilor curente (cu 10.0 la sută), constată BNM. Excedentul veniturilor şi transferurilor curente a acoperit deficitul comerţului exterior cu bunuri şi servicii în proporţie de 89.2 la sută.

Este al patrulea an consecutiv în care deficitul contului curent al balanţei de plăţi este în scădere. Deficitul a scăzut de la 773 milioane de dolari SUA în 2011 la 398 milioane în 2013, iar ca pondere în PIB de la 11 la 5 la sută. Tendinţele de descreştere puternică a deficitului s-au menţinut şi în acest an.

Consiliul de directori executiv ai Fondului Monetar Internaţional constata recent că „după descreșterea continuă înregistrată pe parcursul ultimilor trei ani, pentru 2015 se prognozează creșterea deficitului contului curent, în urma restabilirii volumului importurilor și a unei scăderi prognozate a ritmului de creștere a remitențelor”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!