ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul 2015 va fi sărbătorit sub numele lui Grigore Vieru și al Mariei Bieșu

13:25 | 04.01.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova va sărbători anul 2015 sub numele poetului Grigore Vieru și cel al cîntăreței de operă, soprana Maria Bieșu, informează MOLDPRES.

Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni, Grigore Vieru a fost unul dintre cei mai distinși poeți din R. Moldova. S-a stins din viață în urma unui tragic accident rutier pe 18 ianuarie 2009.

Maria Bieșu s-a născut pe 3 august 1935 în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În 1967 a obținut titlul de ”Cea mai bună Cio-Cio-San” din lume la Concursul Internațional ”Miura Tomaki”, desfăşurat la Tokio, Japonia. Din acest moment Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, în concerte și să țină prelegeri în diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia. S-a stins din viață la 16 mai 2012.

Solicitat de MOLDPRES, directorul BNRM, Alexe Rău a menționat că pe parcursul anului vor fi organizate diverse manifestări culturale consacrate celor două mari personalități. Astfel, pe 14 februarie, cînd Grigore Vieru ar fi împlinit 80 de ani, la Biblioteca Națională va fi organizată o expoziție–eveniment, iar pe prima copertă a ”Calendarului Național-2015” va editat portretul regretatului poet.

De asemenea, Salonul Internațional de Carte din anul curent va avea loc sub semnul lui Grigore Vieru și al Mariei Bieșu, iar în septembrie, la Chișinău se va desfășura Festivalul Internațional ”Maria Bieșu”. 

La rîndul său, Raisa Vieru, soția regretatului poet, a afirmat că aniversarea poetului va fi marcată prin mai multe acțiuni culturale - în licee, școli și grădinițe.

”În acest an, se va desfășura cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”. Un spectacol de poezie va avea loc și la Palatul Național, la care vor participa poeți din R. Moldova și România.  Grigore Vieru a fost un poet al tuturor și a fost iubit de mici și maturi, astfel încît își merită respectul din partea cititorilor săi”, a subliniat Raisa Vieru.

Cu ocazia aniversării lui Grigore Vieru, Banca Națională a Republicii Moldova a emis cîteva monede de aur și argint cu efigia poetului.

 

img15000030

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!