ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compania care va transporta gaze prin conducta Iaşi - Ungheni a primit licenţă

12:02 | 06.01.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis astăzi să elibereze întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz licență pentru transportul gazelor naturale prin conducta Iaşi - Ungheni, iar, în perspectivă, și pînă în Chișinău. Licența a fost acordată pe un termen de 25 de ani, potrivit hotărîrii Consiliului de Administrație al ANRE, informează MOLDPRES.

Vestmoldtransgaz este cea de-a doua întreprindere din Republica Moldova care deține licență pentru transportul gazelor naturale.

Întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz a fost creată în temeiul unei hotărîri de Guvern în iunie 2014. Ea are sarcina de a asigura întreținerea segmentului de gazoduct Iași – Chișinău de pe teritoriul R. Moldova și a stației de măsurare a gazelor, precum și de a efectua la necesitate reparația capitală a acestor active.

Potrivit acordului semnat pe 22 decembrie anul trecut cu OMV Petrom Gas, Republica Moldova va importa gaz din România la un preţ de 1010 lei româneşti pentru o mie de metri cubi, adică circa 277 de dolari. Preţul este cu 55 de dolari mai mic decît cel stabilit de Gazprom pentru 2015.

"Este un nou început pentru sursele alternative de gaz pentru R. Moldova. Contractul intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Cantitățile inițiale vor fi mici pentru a verifica și testa sistemul, iar în fiecare lună se va putea face comanda pentru luna următoare prin semnarea unor anexe. În 2015 vom începe construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău", a declarat ministrul în exerciţiu al Economiei, Andrian Candu, după semnarea contractului.

Lipsa licenţei de activitate pentru compania Vestmoldtransgaz a reprezentat unul din motivele întîrzierii începerii livrării de gaz prin conducta Iaşi – Ungheni, anunţată pentru 1 ianuarie 2015.

Gazoductul Iași - Ungheni a fost lansat oficial la 27 august, de Ziua Republicii. Costul total al proiectului este de 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane reprezintă un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care iniţial din România va fi livrat un volum de pînă la 50 de milioane de metri cubi pe an.

La începutul lunii decembrie într-o şedinţă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a fost discutat studiul de pre-fezabilitate a conductei Ungheni - Chişinău. Costul construcției gazoductului Ungheni - Chișinău este estimat la 70 de milioane de euro. BERD va finanţa elaborarea studiului de fezabilitate, iar consultanţa va fi oferită de compania Fichtener din Germania.

 

img15000068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!