ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cotaţiile maxime de vînzare afişate de casele de schimb valutar au depăşit 17 lei/USD şi 20 de lei/euro

12:45 | 14.01.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Moneda naţională continuă să se deprecieze în faţa principalelor valute, iar evoluţia cotaţiilor afişate de casele de schimb denotă o tendinţă de depreciere. Pentru cei care vor să cumpere astăzi dolari SUA, ratele sînt situate între 16.70 lei şi 17.25 lei pentru un dolar, iar vînzarea de către băncile comerciale şi casele de schimb valutar a monedei unice europene se face la un curs de cel puţin 19.69 lei şi un maxim de 20.35 lei pentru un euro, informează MOLDPRES.

Pentru astăzi Banca Naţională Moldovei a stabilit un curs oficial de 16.2134 lei pentru un dolar, în creştere cu 19 bani faţă de ziua de marţi.

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat cu 3,8 la sută faţă de dolarul SUA, după o devalorizare de 19,6 la sută în anul trecut.

„Economia americană se relansează. Economia europeană se află într-o recesiune, există şi riscul de deflaţie, evident acest fapt are un impact în special asupra euro şi altor valute din regiune. În perioada respectivă este o cerere mai sporită din partea agenţilor economici. Acesta este un factor sezonier. Oferta de valută din partea persoanelor fizice este mult mai mică faţă de anul trecut. Pe parcursul a 11 luni din 2014, oferta de valută a scăzut cu 23 la sută, iar cererea a rămas practic neschimbată şi s-a diminuat practic nesemnificativ”, astfel a explicat recent evoluţia cursului leu/dolar șefa Departamentului Operațiuni Valutare a BNM, Lucia Hadîrcă.

Potrivit acesteia, de la începutul anului, rubla rusească s-a depreciat cu 10 la sută, ceea ce are un impact asupra pieţei din Republica Moldova. BNM anunţă că monitorizează atent piaţa valutară şi în caz de necesitate va interveni.

img15000197

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!