ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Economic al premierului a lansat o iniţiativă inedită ce vizează toţi salariaţii

11:55 | 08.09.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Angajaţii îşi vor putea alege banca comercială la care să primească salariul, potrivit unei iniţiative a Consiliului Economic al Prim-ministrului. Valeriu Streleţ a solicitat Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în colaborare cu Banca Națională a Moldovei, să elaboreze şi să remită Guvernului spre examinare un proiect de hotărîre, pînă la 2 noiembrie curent, informează MOLDPRES.

În prezent angajatorii preferă să efectueze plățile salariului doar prin intermediul băncii la care își au deschise conturile curente. Acest fapt stimulează corupția și traficul de influență în cadrul instituțiilor de stat, dar și întreprinderilor cu capital de stat, precizează un comunicat de presă al Secretariatului Consiliului Economic. Mai grav este faptul că „lipsa unei reglementări clare este unul dintre factorii care limitează concurența pe piața bancară, ceea ce se răsfrînge grav asupra întregii economii”.

Deși Codul Muncii permite, cu acordul scris al salariatului, plata salariului prin instituţiile bancare, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului, în lipsa unei reglementări clare în acest sens, angajatorul decide pentru angajat la ce bancă acesta își va primi salariul. Ca urmare este încălcat dreptul salariatului de a alege banca comercială în care are încredere si căreia dorește să-i încredințeze banii primiți sub forma de salariu. Totodată este limitat accesul unor bănci la acordarea serviciului respectiv, în timp ce alte bănci sînt favorizate.

Secretariatul Consiliului Economic notează că practica altor țări arată că dreptul angajatului de a-şi alege independent banca în care are încredere este o normalitate și determină băncile comerciale să concureze între ele direct și deschis pentru fiecare client – persoană fizică sau juridică. Băncile moldovenești preferă negocierile directe cu angajatorii, uneori netransparente, pentru a prelua proiectele de salarizare prin carduri ale angajaților.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img15005900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!