ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mii de cetățeni au protestat astăzi în capitală

15:48 | 04.10.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Mii de persoane au participat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale /PMAN/ din capitală la o acțiune de protest la care au cerut demisia conducerii țării și inițierea unui referendum pentru alegerea directă a șefului statului. Recent, președintele Republicii Moldova, dar și liderii AIE III, au emis apeluri în care anunță că își reconfirmă angajamentele față de cetățeni, dar resping solicitările de demisie, informează MOLDPRES.

Oameni veniți din întreaga țară și cei care au stat aproape o lună în corturile instalate în PMAN au scandat lozinci antiguvernamentale, au fluturat steaguri, crizanteme albe și au cerut autorităților să găsească banii furați din sistemul bancar.

La acțiune au ținut discursuri mai mulți lideri de opinie, care au îndemnat protestatarii la nesupunere civică, la grevă și neachitarea taxelor către stat. Tot ei au anunțat că vor crea o gardă populară, dar și grupuri de inițiativă în toată țara pentru colectarea semnăturilor necesare pentru inițierea unui referendum  care ar permite modificarea procedurii de alegere a președintelui țării.

„Țara e în criză totală economică, politică, morală. Este pentru prima oară de la declararea independenţei cînd pînă în luna octombrie Parlamentul nu s-a putut convoca în şedinţă plenară”, a opinat analistul politic Igor Boţan.

Protestatarii au reiterat revendicările votate la manifestațiile anterioare, printre care demisia conducerii țării, dar și a șefilor instituțiilor de stat printre care Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.

Pe parcursul ultimelor zile, șefului statului Nicolae Timofti, dar și liderii AIE au venit cu declarații cu privire la situația din R. Moldova. „Evaluarea asupra stării politice, sociale și economice, de care dispunem în prezent, face necesară luarea unor decizii de remediere a gravelor erori admise la nivelul unor instituții financiar bancare și de drept, care au cauzat această stare de revoltă și de incertitudine. Funcționarii și demnitarii care au administrat treburile statului cu rea-voință sau cu neglijență trebuie să-și prezinte demisia. Ei trebuie cercetați și trași la răspundere. Depolitizarea instituțiilor statului ar fi o primă acțiune în acest sens. Este important ca Parlamentul să se întrunească în ședință plenară pentru a examina situația în care ne aflăm și a lua deciziile care se impun”, se arată în mesajul președintelui.

Și liderii AIE au specificat în declarația emisă că își reconfirmă angajamentele asumate în faţa cetăţenilor R. Moldova, respingînd categoric orice tentative de destrămare a majorităţii parlamentare, dar și scenariile şi solicitările cu caracter radical şi distructiv, promovate recent în spaţiul public de către forţe politice netransparente, care ar risca intrarea R. Moldova într-o spirală periculoasă a tensiunilor de stradă şi într-o criză politică şi instituţională.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img15006600

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!