ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producţia ecologică a început să fie tot mai solicitată pe piaţa moldovenească

17:48 | 16.10.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/. Producţia ecologică este tot mai solicitată pe piaţa moldovenească, a afirmat astăzi directorul Companiei „EtnoGastronomica”, Tamara Şchiopu, în cadrul unui atelier de informare cu genericul „Agricultura ecologică pe înţelesul jurnaliştilor. De la mit – la degustare”, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, Tamara Şchiopu, care este și nutriţionist şi producător eco din Marea Britanie, a menţionat că pentru a practica agricultura ecologică, producătorii moldoveni trebuie să obţină un certificat de la agenţiile specializate şi să intre în posesia Mărcii Naţionale. De asemenea, ei sînt obligaţi să treacă timp de 2-3 ani o perioadă de conversiune a terenurilor de la producţia convenţională la cea ecologică.

„Biodiversitatea este foarte importantă în procesul eco. Producătorii eco nu utilizează pesticide, care în producţia dată sînt de 550 de ori mai puţine în fructe şi de 700 de ori - în legume”, a specificat Tamara Şchiopu.

La rîndul său, Marcela Stahi, consultant în Serviciul producţie ecologică şi produse de origine la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, s-a referit la cadrul legal privind agricultura ecologică. „Agricultura ecologică a început să fie dezvoltată în lume în 1940, iar în R. Moldova - din 2003. În 2005, a fost aprobată Legea nr. 115 cu privire la producţia ecologică, iar în 2006 – Hotărîrea nr. 149 pentru implementarea Legii cu privire la producţia agroalimentară ecologică. În 2014 în R. Moldova erau 60 de producători care practicau agricultura ecologică, iar în 2015 au fost înregistrate deja 26 de cereri pentru a intra în circuitul agroalimentar ecologic”, a precizat Marcela Stahi.

Potrivit Marcelei Stahi, cea mai mare pondere a terenurilor ecologice, de 24%, este înregistrată în Danemarca. În R. Moldova agricultura ecologică este practicată doar pe 2% din suprafaţa totală a terenurilor agricole.

Campania naţională de informare şi promovare a beneficiilor agriculturii ecologice din Moldova EcoLocal, lansată astăzi, se va desfășura în perioada anilor 2015-2017.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img15006942

img15006942

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!