ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE va lua o decizie privind noile tarife după examinarea publică a rapoartelor de audit extern

09:45 | 28.10.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va lua o decizie cu privire la tarifele la energia electrică și gazele naturale după examinarea publică a rapoartelor de audit prezentate de către companiile din sector. ANRE a anunțat că dezbaterile publice asupra rapoartelor de audit referitoare la calculele noilor tarife vor începe săptămîna viitoare, informează MOLDPRES.

Consiliului de Administraţie al ANRE a decis, la 3 septembrie 2015, suspendarea, pe un termen de 60 de zile, a hotărîrilor sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea tarifelor reglementate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Autoritatea de reglementare a recomandat companiilor să efectueze un audit extern, cu angajarea unor companii cu renume mondial, pentru a elimina toate suspiciunile asupra corectitudinii calculelor efectuate la stabilirea noilor tarife.

ANRE precizează că va comunica suplimentar pe pagina sa web data şi ora convocării dezbaterii publice, precum și va publica rapoartele de audit extern parvenite la Agenție. Pînă la ora actuală au prezentat rapoartele de audit extern RED Union Fenosa, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie şi Moldelectrica.

Autoritatea de reglementare în energetică a decis, în ședința din 18 iulie, majorarea tarifelor la energia electrică cu 30-37 la sută, iar la gazele naturale cu 15,6 la sută. Hotărîrea respectivă a fost suspendată pentru 60 de zile la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, demersul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, dar și urmare a cîtorva mii de cereri parvenite de la populaţie.

ANRE anunțase pe 3 septembrie că ”după încheierea auditului extern, Consiliul va examina evaluările prezentate, după care, în funcţie de rezultatele acestora, va reveni la hotărîrile sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale”.

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-a aflat în vizită în Republica Moldova în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2015, a constatat că ”tărăgănarea ajustării tarifelor, generează pierderi și arierate în lanț pe întreg sectorul energetic. Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare pînă la începutul sezonului rece”. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoțită de acordarea unei asistențe sociale direcționate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populației, a mai menționat misiunea FMI.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img15007237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!