ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată o expoziţie dedicată căderii comunismului în România

17:04 | 28.10.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău (ICR) a lansat astăzi la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” expoziţia cu genericul „25 de ani de la căderea comunismului în România”, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului ICR, Valeriu Matei, expoziţia este alcătuită din 18 bannere şi aduce în atenţia publicului o serie de fotografii, mărturii şi documente de arhivă, menite să reconstituie atmosfera unui eveniment de răscruce din istoria contemporană a poporului român, Revoluţia din Decembrie 1989, care a dus la căderea comunistului şi instaurarea unui regim democratic în România.

Valeriu Matei a menţionat că pe parcursul mai multor decenii, comunismul a făcut victime în lume zeci de milioane de oameni. „Cel mai mult a avut de suferit intelectualitatea, care de obicei era în opoziţie faţă de regim. Sistemul comunist s-a prăbuşit şi în România, ca orice regim dictatorial. Trebuie să învăţăm aceste lecţii de istorie, ca să nu se mai repete niciodată”, a constatat Matei.

La rîndul său, directorul adjunct ICR Nichita Danilov a menţionat că a trăit Revoluţia din 1989 pe viu. „M-a prins în Iași. Soția mea era la București. În momentul în care au început revoltele de stradă la București, vorbeam aproape toată noaptea la telefon și ascultam inclusiv împușcăturile care se auzeau din stradă”, a afirmat Nichita Danilov.

Rectorul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”, colonelul Simion Carp, le-a mulţumit oaspeţilor pentru prelegerile prezentate şi i-a îndemnat pe studenţi să nu uite aceste lecţii de istorie.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 16 noiembrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img15007271

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!