ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunitatea bibliotecarilor s-a consolidat pentru a oferi servicii moderne informaţionale

17:46 | 05.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Peste 200 de bibliotecari din întreaga ţară s-au întrunit astăzi la Conferinţa naţională cu genericul „Biblioteci dinamice: confruntări, experienţe, succese” a Asociaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova (ABRM), pentru a discuta problemele ce ţin de transformarea acestor instituţii în nişte centre comunitare, care  ar oferi servicii moderne informaţionale şi educaţionale, comunică MOLDPRES.

În alocuțiunea sa preşedintele ABRM, directorul general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din capitală, Mariana Harjevschi, a menţionat că bibliotecile exercită un impact major asupra societăţii prin promovarea lecturii.

„Bibliotecile sînt necesare pentru întreaga societate. Pentru a realiza obiectivele pe care ni le-am propus, pe parcursul anului am implementat proiectul „Consolidarea capacităţii  instituţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din  R. Moldova”, sprijinit de Programul „Novateca/ IREX Moldova”. De asemenea, am elaborat manualul operaţional  de politici şi proceduri, în care am stabilit obiectivele noastre strategice, reflectate în Strategia de dezvoltare a ABRM”, a  constatat Mariana Harjevschi.

Solicitată de MOLDPRES, directorul executiv al Programului Novateca/IREX Moldova, Gina Grotelueschen  a afirmat că pînă în prezent prin intermediul programului au fost dotate cu calculatoare 400 de biblioteci, iar alte 300 urmează să fie modernizate pînă în martie 2016.

Potrivit sursei citate, concomitent, Novateca derulează un proces de selectare a altor 300 de biblioteci publice pentru a fi modernizate.  „Pînă la finalizarea programului în 2019 peste 1000 de biblioteci publice vor beneficia de investiţii pentru dotarea cu calculatoare şi instruirea bibliotecarilor”,  a precizat Gina Grotelueschen.

În Republica Moldova funcţionează peste 1300 de biblioteci. Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova a fost înfiinţată în 1992 şi are circa două mii de membri.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15007528

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!