ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată încheierii Primului Război Mondial a avut loc la Chişinău

18:28 | 11.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Ambasada Franţei în R. Moldova a inaugurat astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei expoziţia fotodocumentară itinerantă „Omagiu Căpitanului Conan”, realizată de Institutul Francez din Bucureşti în parteneriat cu Arhivele naţionale din România şi Biblioteca Municipală din Dinan (Franţa), dedicată încheierii Primului Război Mondial, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie directorul adjunct al muzeului, Aurelia Corneţchi, a menţionat că, alcătuită din şapte panouri de fotografii, expoziţia vine să descopere unul dintre romanele emblematice ale Primului Război Mondial: „Căpitanul Conan” al scriitorului francez Roger Vercel (laureat al Premiului Goncourt din 1934), care a luptat pe Frontul de Est, inclusiv în Basarabia.

Potrivit sursei citate, expoziţia este complinită cu 35 de piese originale din timpul Primului Război Mondial, deținute în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei și în colecția privată a Ambasadorului Franței la Chișinău, Pascal Vagogne.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Franţei în R. Moldova a vorbit despre eroismul ostaşilor francezi, care au luptat atît pe Frontul de Vest, cît şi pe cel de Est în timpul Primului Război Mondial, inclusiv în bătălia cu bolşevicii la Tighina, care s-a soldat cu opt morţi şi 30 de răniţi din partea Armatei Franceze.

Evenimentul, a subliniat oficialul francez, readuce în actualitate premisele, evoluția și consecințele unui conflict militar, care a modificat radical destinul Europei.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 30 noiembrie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15007701

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!