ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salariul minim va fi majorat gradual pînă la nivelul minimului de existenţă

15:14 | 18.11.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Salariul minim pe ţară va fi majorat gradual, pînă cînd acesta va atinge nivelul minimului de existenţă, conform unui proiect de hotărîre, elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, după aplicarea Legii privind modul de stabilire a salariului minim, aprobat de Parlament în decembrie anul 2000, “pentru lungi perioade de timp, cuantumul salariului minim pe țară a fost menținut la același nivel. La stabilirea acestuia nu s-a ținut cont de evoluția prețurilor de consum, puterea de cumpărare, nivelul salariului mediu pe economie sau alți indicatori”.

“Uniunea Europeană recomandă țărilor care se confruntă cu creșterea șomajului și sărăciei să sporească salariul minim pînă la nivelul de 60% din salariul mediu pe economie. Astfel, prin proiectul de hotărîre elaborat ne propunem ca în Republica Moldova salariul minim pe țară să fie stabilit în funcție de salariul mediu lunar pe economia națională, realizat în anul precedent”, se arată în proiect.

Cuantumul salariului minim urmează va fi reexaminat anual, la 1 mai. Astfel, în anul 2016 salariul minim va constitui 25% din salariul mediu lunar pe economie, în 2017 – 30% din salariul mediu lunar pe economie, în 2018 – 35%, iar începînd cu anul 2019 – în cuantum de 40% din salariul mediu lunar pe economie.

Majorarea graduală a salariului minim va asigura o creştere directă a retribuţiilor lunare pentru circa 112 mii de oameni. Proiectul urmează a fi aprobat de Guvern.

Potrivit datelor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, în prezent salariul minim în sfera bugetară constituie 1 000 de lei (50 euro), în timp ce salariul minim în sectorul real al economiei este de 1 900 de lei. Minimul de existenţă se estimează la aproximativ 1 890 lei.

(Reporter D. Moraru, editor A. Răileanu)

img15007921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!