ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Calea Ferată din Moldova a renovat capital două locomotive

13:49 | 11.12.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) a prezentat astăzi două locomotive renovate capital, care au fost reparate timp de trei ani, în depoul de Locomotive Basarabeasca, informează MOLDPRES.

Directorului CFM, Iurie Topală, a afirmat că ”instituţia nu are bani pentru a procura locomotive noi, de tip european, care costă în jur de 4 milioane de euro, de aceea, a fost luată decizia de a le renova pe cele existente”.

Totodată, Iurie Topală, a mai adăugat că ”termenul de exploatare a celor două locomotive este depăşit, însă după renovare, acestea vor mai fi funcționale încă aproximativ cinci ani”.

La rîndul său, ministrul în exerciţiu al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat că ”în prezent, R. Moldova are în derulare un proiect cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 50 de milioane de euro, privind procurarea a zece locomotive noi, de tip european. Transportul feroviar este un sector strategic pentru țara noastră, iar dacă transportul de pasageri aduce pierderi întreprinderii, ne bazăm pe cel de mărfuri, care are mari perspective de dezvoltare”.

Renovarea celor două locomotive, a costat administrația Căilor Ferate aproximativ 10 milioane de lei. Acestea au peste 50 de ani și vor fi folosite pentru a conduce garniturile care transportă marfă pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, Calea Ferată din Moldova are în proprietatea sa 37 de locomotive funcționale și alte cîteva sute care sînt defectate şi staționează în depourile instituţiei.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img15008694

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!