ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” a marcat 25 de ani de activitate

11:10 | 20.12.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”  din capitală a marcat aseară cea de-a 25-ea aniversare a fondării -  ziua în care în 1990 a fost prezentat, pe scena Filarmonicii de Stat, primul spectacol al acestei trupe, ”Ce e viața omului” de A. Arkanov, informează MOLDPRES.

La un sfert de veac de la această premieră, pe noua scenă a teatrului, după o perioadă de trei ani în care sediul a fost supus reconstrucției capitale, fiind reutilat și reamenajat conform cerințelor moderne, a fost prezentat spectacolul ”Made in Moldova” de C. Cheianu.  

De asemenea, în foaierul Teatrului a fost lansată cartea ”Un sfert de secol cu Teatrul Naţional ”Satiricus Ion Luca Caragiale”, al 17-lea volum din colecția ”Constelația Satiricus”, reprezentînd o istorie vie în imagini, articole și documente ce reflectă evoluția și realizările artistice al acestei instituții teatrale.

În alocuțiunea sa directorul artistic al Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Sandu Grecu, Artist al Poporului, a menționat, între altele, că în 1990  și-a propus să deschidă un teatru vesel, dinamic, militant și satiric, care să fie un sanitar al societății și în opoziție cu orice guvernare. ”Acest lucru ne-a reușit. Am montat piese din dramaturgia clasică, dar mai mult cele la zi, ale dramaturgilor contemporani - Nicolae Esinencu, Constantin Cheianu, Nicolae Negru, Andrei Strîmbeanu, Val Butnaru, Irina Nechit, Iulian Filip, Dumitru Crudu și alții”, a subliniat Sandu Grecu.

Potrivit secretarului literar al  instituției,  Ion Diviza,  Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” este o prezență vie în viața teatrală a Republicii Moldova. ”El este un fenomen și are aceeași vîrstă ca și R. Moldova. Însă teatrul nostru a avut și are un singur conducător. Sandu Grecu a crezut în destinul acestui teatru și a reușit să adune în jurul său oameni adevărați, să creeze o trupă în care fiecare actor se simte ca într-o familie”, a accentuat sursa citată.   

Solicitat de MOLDPRES, actorul Mihai Curagău a afirmat că din cei 52 de ani de activitate,  25 i-a dedicat scenei Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”. ”Aici am avut parte de roluri importante,  precum și de o atenție deosebită din partea administrației. Mă simt bine în acest colectiv,  unde e o atmosferă colegială și prietenească”, a mai spus Curagău.

Pe parcursul unui sfert de secol  pe scena Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale” au fost  montate 55 de spectacole. Teatrul a avut peste 4500 de reprezentații  în țară și peste hotare, a efectuat turnee în aproape 30 de țări și a fost distins cu circa 50 de premii naționale și internaționale.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img15008936

img15008936

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!