ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La AȘM a fost comemorat filologul şi istoricul literar Eugen Russev, la 100 de ani de la naştere

15:45 | 24.12.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Filologul şi istoricul literar Eugen Russev, membru corespondent al AŞM, a fost comemorat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la 100 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Filologie al AŞM.

În discursul său, directorul Institutului de Filologie, Vasile Bahnaru, a menţionat, între altele, că după război, cînd în România s-au refugiat mai mulţi intelectuali, în R. Moldova au rămas cîţiva cărturari de seamă: Nicolae Corlăteanu, Vasile Coroban, Andrei Lupan, Eugen Russev şi alţii.

„Meritul lui Eugen Russev constă în faptul că el a demonstrat în acele vremuri vitrege, de regim totalitar stalinist, că limba moldovenească, aşa cum era numită pe atunci limba română, nu este de origine slavă, ci de origine romanică. Tot în anii ’50, a fost abordată şi problema editării scriitorilor clasici. Deşi avea pregătire istorică, Eugen Russev s-a transferat la Institutul de Limbă şi Literatură al AŞM, îngrijind ediţiile cronicarilor noştri”, a subliniat Vasile Bahnaru.  

Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat contribuţia pe care a adus-o Eugen Russev la valorificarea cronicarilor, a moştenirii noastre clasice. „Studiile lui au fost puternic ideologizate. Important, însă, este faptul că încă pe atunci el vorbea despre începuturile noastre daco-romanice, despre identitatea naţională şi latinitatea limbii”, a accentuat academicianul Mihai Cimpoi.

În cadrul aceleiaşi manifestări, Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” a lansat plicul omagial „Eugen Russev – 100 de ani”.

Eugen Russev s-a născut la 24 decembrie 1915 în Cobai, Bolgrad, judeţul Cahul. În 1939 a absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. A fost şef de sector şi director al Institutului de Istorie, colaborator la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A editat cărţile „Slova cronicărească – ecoul bătrînei Moldave” (1974), „Cronografia moldovenească din veacurile XV-XVIII” (1977), „Miron Costin” (1978), „Ion Neculce” (1980) şi „Cronografia moldovenească – monument al ideologiei feudale” (1982). În 1972, Eugen Russev a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM. S-a stins din viaţă la 15 mai 1982.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img15009079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!