ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova are nevoie de o nouă strategie a securităţii naţionale

14:35 | 11.02.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Republica Moldova are nevoie de o nouă Strategie a securităţii naţionale, deoarece se confruntă cu riscuri şi ameninţări mari din interior şi exterior. Afirmaţia a fost făcută de către secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Strategia Securităţii Naţionale a Republicii Moldova: actualităţi şi perspective”, care a avut loc astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova. La masa rotundă au participat membri ai comunităţii ştiinţifice, experţi în domeniul securităţii naţionale şi internaţionale, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi ai societăţii civile.

În cadrul dezbaterilor au fost abordate cele mai importante şi recente evoluţii ale mediului internaţional, regional şi naţional de securitate şi imperativele strategice de securitate ale Republicii Moldova.

În discursul său, consilierul Preşedintelui R. Moldova în domeniul apărării şi al securităţii naţionale, profesorul universitar Alexei Barbăneagră a menţionat că riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale a ţării noastre sînt în creştere, iar acestea sînt influenţate atît de factori interni, cît şi de cei externi: războiul din Ucraina şi cel din Siria, prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul R. Moldova, instabilitatea politică, corupţia la nivel de stat, situaţia din sistemul financiar-bancar, cadrul legal imperfect ş.a. În acelaşi timp, Alexei Barbăneagră a afirmat că Parlamentul nu a aprobat modificările necesare ce ţin de Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Potrivit consilierului prezidenţial, Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ pe lîngă Preşedintele R. Moldova. „În cadrul republicii parlamentare, preşedintele are funcţii consultative. Pentru a avea funcţii executive, el trebuie să fie ales de popor”, a constatat Barbăneagră.

În opinia directorului-adjunct al Institutului pentru Cercetări Juridice și Politice, Victor Juc, Republica Moldova are nevoie în primul rînd de o Concepție a securității naționale, întrucît actuala a fost adoptată în 2008, într-un context politic și geopolitic diferit de cel actual. Potrivit lui Juc, în ceea ce privește Strategia securității naționale, există mai multe prevederi care nu corespund realităților actuale.

La rîndul său, directorul Centrului de Cercetări Strategice al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice Vitalie Varzari a subliniat că unul dintre obiectivele de bază ale Strategiei securităţii naţionale este de a restabili încrederea cetăţeanului în statul de drept şi în sistemul judiciar al R. Moldova.

Un proiect al Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova a fost elaborat în 2015 şi urmează a fi discutat şi aprobat în Parlament.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16001167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!