ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea de Apel a respins recursul avocaţilor ex-Premierului Vlad Filat de cercetare a acestuia în libertate

12:57 | 26.02.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Curtea de Apel a respins recursul avocaţilor fostului Prim-ministru Vlad Filat privind decizia Judecătoriei Buiucani din capitală de cercetare a acestuia în stare de arest. Anunţul a fost făcut astăzi de Igor Popa, avocatul ex-Premierului, relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, decizia luată de magistraţii Curţii de Apel este ilegală, deoarece mandatul de arest de 90 de zile nu ar mai fi valabil.

„Odată cu intrarea în vigoare a deciziei Curţii Constituţionale (CC) mandatul de arest pentru 90 de zile a încetat, deci domnul Filat trebuie să fie eliberat. În urma acestei hotărîri a CC, instanţele de judecată şi Curţile de Apel trebuie să ajusteze sau să verifice temeiurile menţinerii în arest a deţinuţilor”, a declarat Igor Popa.

„Următoarea şedinţă pentru aplicarea unui nou mandat de arest a fost stabilită pentru întîi martie, pînă atunci Vlad Filat ar trebui să fie liber”, a adăugat Popa.

Conform deciziei Curţii Constituţionale din data de 23 februarie curent, o persoană nu se poate afla în arest preventiv mai mult de 30 de zile în cadrul unui mandat şi 12 luni în total.

Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie anul trecut, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional Anticorupţie, după ce Parlamentul a decis suspendarea imunităţii sale.

Pe 18 octombrie Judecătoria Buiucani i-a aplicat fostului Prim-ministru un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile, iar pe 11 noiembrie şi 10 decembrie judecătorii au prelungit arestul parlamentarului cu încă cîte 30 de zile.  La 5 ianuarie curent Judecătoria Buiucani a decis prelungirea mandatului de arest al fostului Premier cu încă 90 de zile.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16001642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!