ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PLDM a solicitat ca deputatului Vlad Filat să i se permită participarea la ședințele plenare

16:37 | 10.03.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a înregistrat astăzi la Biroul Permanent un proiect de hotărâre ce vizează completarea Hotărârii Parlamentului din 15 octombrie 2015 privind încuviinţarea ridicării imunităţii deputatului Vlad Filat. Deputații liberal-democrați propun completarea hotărîrii cu cuvintele „cu excepţia orelor cînd au loc şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului din care face parte", informează MOLDPRES.

Potrivit deputaților PLDM, Vlad Filat este ales al poporului şi în baza normelor prevăzute de Legea Supremă, nimeni nu poate întrerupe sau suspenda mandatul de deputat. “ Potrivit prevederilor art.16 alin.(2) din Legea despre statutul deputatului-participarea deputatului la şedinţele Parlamentului şi ale comisiei permanente din a cărei componenţă face parte este obligatorie. Prevederi similare sînt stabilite şi de Regulamentul Parlamentului.Imposibilitatea exercitării mandatului conduce la încetarea provizorie a acestuia, fapt ce contravine art. 69 din Constituţie. Situaţia creată este contrară şi principiului constituţional de la art.68 din Legea Supremă, prin care se stabileşte nulitatea oricărui mandat imperativ”, a opinat deputatul Tudor Deliu.

Conform sursei citate, Parlamentul este în drept şi poate ridica imunitatea deputatului, însă, pînă nu există o hotărîre de judecată de condamnare definitivă şi irevocabilă, mandatul de deputat nu poate fi întrerupt sau suspendat. În aceste circumstanţe de drept, deputatul a cărui imunitate a fost ridicată poate fi reţinut şi arestat, însă cu condiţia ca parlamentarul în cauză să poată să-şi realizeze obligaţiile constituţionale şi legale de deputat şi să i se asigure condiţiile necesare pentru posibilitatea de participare la şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului.

Deputatul Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară la data de 15 octombrie 2015. În seara aceleiași zile el a fost escortat la CNA și reținut.

(Reporter A. Zara editor M. Jantovan)

img16001961

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!