ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc: "Nu poţi plăti salarii cu bani din aer"

13:49 | 15.03.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Problema bugetului regiunii transnistrene este mult mai profundă decît căutarea unui miliard de ruble, în condiţiile în care pe parcursul mai multor ani nu este realizată o politică economică ce ar asigura regiunea cu venituri, iar aproape jumătate din fondul de pensii  nu are suport fiscal. Declaraţiile au fost făcute astăzi de liderul autoproclamatei rmn, Evgheni Şevciuc, la un post de radio regional, comunică MOLDPRES.

"Bugetul rmn a arătat că metoda redistribuirii mijloacelor financiare nu este în stare să soluţioneze problema deficitului. Avem probleme economice, cauzate în mare parte de faptul că nu sîntem recunoscuţi. Acestea influenţează exportul, transportul,  atragerea investiţiilor etc.", a punctat Şevciuc.

Comentînd bugetul regiunii pentru anul 2016, liderul de la Tiraspol a menţionat că "salariile nu pot fi achitate cu bani din aer". "În regiune s-a redus nivelul de consum, fapt care a modificat substanţial politica de formare a preţurilor, ceea ce a influenţat negativ cifra veniturilor de pe urma vînzării mărfurilor cu timbru de acciz", a specificat Şevciuc.

Aşa-numitul preşedinte al rmn a amintit că în anul trecut principalul document financiar al regiunii a fost adoptat cu un deficit considerabil, care a creat dificultăţi la plata salariilor şi pensiilor. "A fost adoptat bugetul cu un deficit de 550 mln de ruble rmn (peste 50 mln de dolari). Dacă n-au fost asigurate aceste venituri, trebuiau să fie luate decizii privind posibilitatea achitării pensiilor şi salariilor. În acest sens avem în prezent restanţe în valoare de 300 mln de ruble rmn (aproape 28 mln de dolari) care rezultă din bugetul din anul 2015", a accentuat Evgheni Şevciuc. 

De notat că pentru anul 2016 regiunea transnistreană are un buget care constă din venituri de 2,3 mlrd de ruble rmn (cca 207 mln de dolari), cheltuieli de aproximativ 4,8 mlrd de ruble rmn (cca 425 mln de dolari). Deficitul bugetar se estimează la 2,2 mlrd de ruble rmn (aproape 195 mln de dolari).

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16002096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!