ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alexei Pervanciuc: ”Dorim enorm să ne afirmăm și pe arena internațională, în timpul cel mai apropiat”

10:50 | 24.04.2016 Categorie: Sport

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Interviu acorda în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către antrenorul-jucător al campioanei Moldovei la handbal masculin D&D Olimp-85 USEFS Chișinău, Alexei Pervanciuc

Întrebare: Recent ați obținut al cincilea titlu de campioană națională în istoria clubului. Cum a decurs lupta pentru primul loc?

Răspuns: Specificul campionatului intern este că pe durata mai multor ani în disputa pentru titlul suprem sînt angajate, în temei, două echipe. A noastră și PGU Tiraspol. De ce așa se întîmplă am să explic puțin mai jos. În ediția curentă am învins în primul meci și am făcut egalitate în partida a doua. A urmat, conform regulamentului, a treia întîlnire. Am jucat la Tiraspol și am fost conduși din start. La pauză, diferența era substanțială, 9 goluri. De regulă, în asemenea situații este foarte greu să reduci handicapul creat, dar în handbal, precum știți, se mai produc surprize și revirimente spectaculoase.

Am decis împreună cu antrenorul-șef al echipei, Nicolae Gomeniuc, un specialist foarte bun, să schimbăm radical tactica de joc atît în defensivă, cît și în atac. Faptul ca atare a surprins totalmente partenera de întrecere. Am redus încetul cu încetul din diferența de scor și chiar am început să ne distanțăm de ea pe tabela de marcaj. În plus, o prestație ieșită din comun a avut portarul Dmytro Vermchuk, care a salvat echipa de cîteva goluri ca și făcute și a parat extraordinar patru penaltiuri(!). Am învins. Meciul al patrulea, jucat pe teren propriu, a fost, de fapt, o formalitate.  

Î: Cine dintre jucătorii echipei s-au mai remarcat în aceste derbiuri, în celelalte partide din campionat?

R: Mai obiectiv ar fi să redau, în contextul dat, opiniile experților în materie. La festivitatea de închidere a campionatului, Federația națională de profil i-a desemnat, în premieră, pe cei mai buni jucători. Șase dintre cei opt laureați sînt membrii echipei noastre. Titlul de cel mai bun portar i-a fost acordat lui Dmytro Veremchuk. Golgheterul turneului a devenit Maxim Șipulin, care a marcat 200 de goluri. Artiom Moghylka a fost desemnat cel mai bun pivot, Alexandru Lupașco – cel mai bun inter dreapta, Alexandru Pervanciuc, fratele, – cel mai bun inter stînga, iar eu - cel mai bun jucător de centru.

Î: De ce în lupta pentru titlul de campioană sînt încadrate deja de mai mulți ani doar D&D Olimp-85 USEFS și PGU?

R: Asta pentru că doar ele au rezolvat problema spinoasă a asigurării unor salarii minime jucătorilor. Celelalte cluburi, cu regret, nu-și pot permite acest fapt. Spun cu părere de rău, deoarece numai în prezența unei concurențe sănătoase și permanente, poți progresa într-un ritm sporit. În caz contrar, adică în situația noastră, dezvoltarea handbalului masculin este lentă. Noi sîntem, într-un fel, satisfăcuți că ne menținem pe linia de plutire. 

Î: Această concluzie semnifică că formația nu are șanse la o evoluție meritorie în turneul european rezervat echipelor campioane de pe continent?

R: Nu. Noi ne vom pregăti cu maximă seriozitate de competiția respectivă și sperăm că vom produce surprize neplăcute unor cluburi. Părerea mea este că am putea promova pînă în sferturile competiției. Desigur, dacă ne vom alcătui și vom traduce în fapt un plan corect de pregătire.

Î: Asta chiar dacă nu stați pe roze la capitolul finanțe?

R: Ați sesizat corect. Cu banii nu prea stăm bine. Vă dau doar un singur exemplu pentru comparație. Bugetele clubului de handbal din orașul Vaslui (România), unul dintre invitații permanenți la turneul ”Cupa Chișinăului”, și al echipelor din Polonia care participă la această competiție, este de vreo 10 ori mai mare decît al nostru. Iar noi jucăm la egal cu ele și chiar învingem în multe  partide.

Î: Cine vă mai ajută să repurtați aceste victorii?

R: Avem o colaborare bună cu primăria municipiului Chișinău și dispunem de un complex handbalistic modern ”Alexia”, unde există toate condițiile pentru antrenamente și refacere. Mai avem un proiect pe care l-am văzut transpus în fapt pe durata celor 6 ani de cînd jucăm la cluburi din Bundesliga Germaniei și campionatul Poloniei și pentru care depunem zilnic eforturi maxime pentru ca să devină realitate și la Chișinău. Detalii despre acesta – cu o altă ocazie. 

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img16003290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!