ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Europei a fost marcată în Parlament

13:13 | 13.05.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. Ziua Europei a fost marcată astăzi în Parlament, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Expoziția ”Europa prin ochii copiilor” a deschis programul de acțiuni organizate cu ocazia Zilei Europei. Peste 50 de desene ale copiilor au fost expuse în holul Parlamentului. Autorii lucrărilor sînt copii cu vîrstele de 6-16 ani, de la centrele comunitare pentru copii din municipiul Chișinău, de la Casa Copilului ”Preafericitul Iosif”, precum și copii din diferite raioane ale țării, care au transmis desenele lor prin intermediul oficiilor teritoriale de informare a Parlamentului. Copiii, îmbrăcați în haine naționale, le-au vorbit deputaților și ambasadorilor veniți la eveniment despre cum văd ei Europa.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că cele mai bune 12 desene ale copiilor, care vor fi selectate de un juriu, vor fi incluse într-un calendar al Parlamentului dedicat Zilei Europei.

”Menirea acestei expoziții este să vedem ce cred copiii despre Europa și, mai ales, despre apropierea Republicii Moldova de UE. Ne bucurăm că reușim prin astfel de evenimente să aducem la cunoștința cetățenilor Republicii Moldova ce înseamnă Europa”, a menționat speakerul.

Prezent la eveniment, Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni în Guvernul României, Dan Stoenescu a precizat că România va oferi pentru copiii participanți la expoziție locuri în taberele de odihnă, la mare și la munte.

”Mă bucur să mă aflu alături de copiii din Republica Moldova și să sărbătorim împreună Ziua Europei, zi care ne unește în Europa. Guvernul României va oferi tabere copiilor cîștigători ai acestei competiții. Îi vom aduce la mare și la munte în România pentru ca să vadă direct ce înseamnă Uniunea Europeană”, a spus Dan Stoenescu.

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului speakerul Andrian Candu a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei. La ședință au participat ambasadorii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale din Republica Moldova. Andrian Candu a mulțumit, în numele Parlamentului, ambasadorilor acreditați în țara noastră pentru sprijinul acordat de UE cetățenilor Republicii Moldova.

”Ziua Europei nu este doar o sărbătoare din calendar, dar presupune, în primul rînd,  multă muncă, perseverență, răbdare, efort, înțelegere, speranță – valori care ar fi  bine să se regăsească și în plenul Parlamentului și bineînțeles, în Republica Moldova și în toată lumea. Fondatorii care au avut dedicația și viziunea acum 66 de ani și au săvîrșit acel act cu curaj au știut la acel moment că trebuie depuse eforturi considerabile ca pe continentul european să domine pacea și înțelegerea”, a declarat Andrian Candu.

Deputații și ambasadorii au urmărit, în debutul ședinței, un spot video în care au fost prezentate așteptările cetățenilor Republicii Moldova de la UE.

Începînd cu ora 21.00, va fi organizat un show de lumini. Clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile drapelului UE și ale tricolorului.

(Editor M. Jantovan)

img16003790

img16003790

img16003790

img16003790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!