ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată o expoziție dedicată istoricului literar Nicolae Romanenco

12:08 | 21.05.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mai /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” din Chișinău a avut loc ieri vernisarea expoziției ”Nicolae Romanenco - 110 ani de la naștere”, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 100 de exponate: documente, fotografii, cărți editate de autor.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu a menționat că Nicolae Romanenco a fost un mare cărturar.

”Am colaborat la editarea cărții ”George Meniuc sau întoarcere la Itaca”. Prin George Meniuc am reușit să ne împrietenim și să avem relații dintre cele mai viabile. El rămîne în istoria literaturii noastre ca unul dintre cei mai avizați hasdeulogi, precum și ca un spirit care a avut vocația prieteniei, susținînd scriitori din mai multe generații: Vasile Vasilache, Vladimir Beșleagă, Serafim Saca, Vasile Malanețchi, Vitalie Ciobanu ș.a.”,  a constatat Arcadie Suceveanu. 

Potrivit directorului Muzeului Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, Nicolae Romanenco a fost un umanist prin excelenţă, pînă în măduva oaselor, prin structura sa interioară, prin convingeri, prin idei, acţiuni şi fapte.

Nicolae Romanenco  s-a născut la 8 aprilie 1906 în Rusia. Studiile primare le-a făcut la Chişinău. În 1922 a absolvit Liceul Real din Comrat, iar în 1927 – Şcoala Politehnică din Timişoara. În anii 1928-1940 a lucrat inginer-electrician la diferite întreprinderi tehnice din Bucureşti şi Ploieşti. A scris şi a publicat o serie de articole şi studii despre arta traducerii, o parte dintre acestea fiind adunate în volumul „Relaţiile ruso-române în trecut şi în prezent”. Din 1949 lucrează la Secţia de energetică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul căreia a susţinut teza de doctor în ştiinţe tehnice (1967). Din 1969  pînă în 1987 a fost consultant la Uniunea Scriitorilor din URSS cu problemele literaturii române din Moldova.

Deși n-a avut studii filologice, a fost preocupat mulţi ani de una din temele majore ale culturii noastre: valorificarea moştenirii literare şi ştiinţifice a distinsei familii Hasdeu. Monografia sa „B.P. Hasdeu. Viaţa şi opera”, apărută la Chişinău în 1957, se numără printre primele studii din această serie. Pe parcursul anilor, a pregătit mai multe ediţii ale operelor marelui enciclopedist. Este unul din autorii „Istoriei literaturii moldoveneşti” (1958), culegerii „Studii şi materiale despre B.P. Hasdeu” (1966), „Pagini din istoria literaturii şi culturii moldoveneşti” (1979), „Studii şi materiale despre Alexandru şi Boleslav Hâjdău” (1984) ş.a.

S-a stins din viaţă la 29 iulie 2000 la Moscova, iar în 2001 a fost reînhumat la Cimitirul Central Ortodox din Chişinău. Actualmente, manuscrisele lui Nicolae Romanenco se află în Colecţia Hasdeulogie a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” .

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16004037

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!