ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antreprenorii din R. Moldova vor putea beneficia de suport financiar în cadrul Programului COSME

13:24 | 24.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mai /MOLDPRES/. Circa 40 de antreprenori din Republica Moldova  au participat astăzi la primul eveniment de informare despre Programul European pentru Competitivitatea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (COSME). Evenimentul a fost desfășurat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), care este Punctul Naţional de contact al Programului COSME în R. Moldova, relatează MOLDPRES. 

Participanţii au fost informaţi că Republica Moldova este prima ţară-membru al Parteneriatului Estic, care a aderat la COSME. Prin intermediul acestui Program antreprenorii, inclusiv tinerii din Moldova, pot beneficia de suport  în următoarele domenii: facilitarea accesului la noi pieţe, în special, pe teritoriul Uniunii Europene, promovarea antreprenoriatului şi culturii antreprenoriale, crearea unor condiţii favorabile pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor. Pentru ţara noastră costul anual de participare la acest bloc de priorităţi se estimează la circa 52 de mii de euro. 

În alocuțiunea sa Iulia Iabanji, director general al ODIMM, a subliniat că în calitatea sa de ţară inclusă în Politica Europeană de Vecinătate (PEV), în baza temeiului  juridic corespunzător pentru participarea la programele UE, Republica Moldova este eligibilă pentru a participa la toate instrumentele COSME, cu excepţia celor financiare. “După ce Guvernul Moldovei a semnat Acordul de participare în acest Program, responsabilitatea pentru implementarea lui şi utilizarea beneficiilor acestuia rămîne pe seama organizaţiilor de suport  al ÎMM-urilor”, a precizat sursa citată. 

Directorul ODIMM a mai informat că Programul COSME reprezintă o oportunitate inedită pentru promovarea competitivităţii  întreprinderilor din Republica Moldova, oferind acces  la finanţare şi condiţii cadru pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor. Acest Program este destinat cooperării industriale internaţionale, educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial şi internaţionalizării întreprinderilor prin intermediul reţelei Entreprise Europe Network (EEN). În context, ODIMM alături de partenerii săi de consorţium –  Camera de Comerţ şi Industrie, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi Reţeaua Transfer Tehnologic din R. Moldova, asistă ÎMM-urile din ţara noastră să acceseze fondurile EEN, în scopul identificării partenerului de afaceri interesat. 

Programul COSME  este un instrument  de sprijin financiar al Comisiei Europene pentru susţinerea competitivităţii ÎMM-urilor. Bugetul lui constituie 2,3 miliarde de euro şi urmează a fi implementat pe o perioadă de 6 ani. Programul prevede acordarea suportului pentru 39 de mii de întreprinderi din ţările Europei, care vor putea crea sau păstra 29 mii 500 de locuri de muncă şi  va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese. 

Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014-2020 (COSME) a fost semnat în septembrie 2014. R. Moldova a achitat contribuţia de participare la Programul COSME pentru anii 2014-2015. În prezent se identifică resursele financiare pentru onorarea contribuţiei pe anul 2016.

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16004108

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!