ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Chişinăul va contribui efectiv la realizarea prevederilor protocolului de la Berlin

11:44 | 26.07.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Chişinăul a confirmat hotărîrea de a contribui efectiv la realizarea prevederilor protocolului de la Berlin atît în grupurile de lucru pentru întărirea încrederii, cît şi la nivelul reprezentanţilor politici în vederea atingerii unor înţelegeri concrete. Declaraţia a fost făcută astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip, în urma întrevederii cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministru al Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Pavel Filip, oficialii au avut un schimb de opinii privind chestiunile de pe agenda procesului de negocieri în formatul 5+2. „Am înregistrat progrese. Am discutat despre subiectul ce vizează circulaţia automobilelor cu numere de înmatriculare în partea stîngă a Nistrului la nivel internaţional, recunoaşterea actelor de învăţămînt emise de Tiraspol pe teritoriul ţărilor străine şi domeniul telefoniei. Totuşi, am stabilit că o atenţie sporită vom atrage problemelor socio-economice cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a susţinut şeful Cabinetului de miniştri.

„Printre obiectivele principale se mai numără eliminarea obstacolelor privind libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor, asigurarea funcţionării eficiente a şcolilor cu predare în baza grafiei latine, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole, precum şi deschiderea podurilor din preajma localităţilor Gura Bîcului – Bîcioc. Totodată, am reiterat interesul nostru de reluare a discuţiilor în formatul 5+2 pe chestiuni politice bazate pe elaborarea statului juridic al regiunii transnistrene ca parte componentă a R. Moldova”, a spus Filip.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Frank-Walter Steinmeier, a specificat că primordial s-a discutat despre problemele sociale. „Trebuie să avem grijă să fie asigurată liniştea în ţară. Protocolul semnat la Berlin are la bază o foaie de parcurs care urmează să fie îndeplinită. Astăzi am constatat că realizările au evoluat. Sîntem siguri că aceste discuţii vor duce la obţinerea succeselor, fiind gata să depunem tot efortul necesar pentru soluţionarea conflictului”, a menţionat Frank-Walter Steinmeier.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier întreprinde în zilele de 25-26 iulie o vizită în R. Moldova, în cadrul căreia urmează să aibă întrevederi şi cu speakerul Andrian Candu, viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, și cu viceprim-ministrul pentru reintegrare Gheorghe Bălan. Programul vizitei prevede şi o deplasare la Tiraspol.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006013

img16006013

img16006013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!