ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europarlamentarul Andi Cristea a salutat decizia FMI privind un nou program cu Republica Moldova

09:12 | 27.07.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, eurodeputatul Andi Cristea, a salutat aprobarea de către FMI a acordului tehnic cu autoritățile de la Chișinău și afirmă că este momentul ca guvernul de la București să aloce prima tranșă în sumă de 60 milioane de euro a împrumutului, informează MOLDPRES.

”Salut faptul că FMI a ajuns la o înțelegere cu guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare în valoare de 179 de milioane USD pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmînd să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internațional”, scrie pe un site de socializare Andi Cristea.

Europarlamentarul afirmă că ”este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, avînd în vedere îndeplinirea condiționalităților de etapă de către Chișinău”.

”Similar, Comisia Europeana va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atîta vreme cît Guvernul de la Chișinău asigura implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai  Republicii Moldova”, mai scrie Andi Cristea.

”Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST sau 179 milioane dolari SUA). Acest acord la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv”, a declarat ieri la Washington șefa misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar.

Examinarea acordului la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, ”în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16006038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!