ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Republicii Moldova și FMI au ajuns la un Acord

09:07 | 27.07.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional au ajuns la un acord, de tip Staff Level Agreement, asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și a Mecanismului extins de creditare (ECF), informează MOLDPRES citînd Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. 

Aranjamentul financiar are drept scop susținerea reformării sectorului financiar și a cadrului de supraveghere a acestuia. Acordul va avea două direcții prioritare: politici de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare și reforme structurale de facilitare a creșterii economice.

Printre măsurile susținute de program se regăsesc realizarea reformelor privind ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și sporirea potențialului de creștere economică a Republicii Moldova, lupta împotriva corupției, susținerea politicii durabile în sectorul energetic și implementarea agendei de reforme bugetar-fiscale. În același timp, programul prevede că politica monetară a statului va fi axată pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb, iar politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanțare pentru a consolida investițiile publice și a susține obiectivele sociale și de dezvoltare.

”Este un pas important pentru credibilitatea economică a Republicii Moldova, sînt validate reformele noastre din ultimele luni, urmând, de altfel, noi pași pentru modernizarea țării. Reformele continuă și vor avea ca rezultat un trai decent pentru cetățeni”, a declarat Prim-ministrul Pavel Filip cu referire la acordul stabilit cu FMI.

Conform Acordului, accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional, aproximativ 179 milioane de dolari SUA. Totodată, noul program va permite deblocarea suportului financiar acordat țării noastre de către alți donatori și parteneri de dezvoltare.

Acordul urmează să fie aprobat de conducerea și Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional, care se va întruni în luna octombrie a.c..

Reamintim că, în perioada 5 – 15 iulie a.c., o misiune a FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, s-a aflat la Chişinău pentru a discuta condițiile semnării unui nou program de țară cu Republica Moldova.

(Editor L. Alcază)

img16006039

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!