ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip a fost respinsă de Parlament

12:44 | 27.07.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Majoritatea parlamentară a respins astăzi moțiunea de cenzură inițiată de deputaţii PSRM, PLDM şi trei deputaţi PCRM împotriva Guvernului Filip, informează MOLDPRES.

Deputații PSRM au invocat în moțiune că, „Executivul condus de Pavel Filip face aceleaşi greşeli pe care le-au făcut Guvernele anterioare, iar pe alocuri intervenţiile sînt şi mai grave. Acest Cabinet de miniştri nu este capabil să rezolve problemele majore şi să scoată ţara din impas. Situaţia s-a agravat şi mai mult. În consecinţă, realităţile de astăzi sînt sumbre pentru majoritatea sectoarelor economiei naţionale şi pentru sfera socială, indiferent de categoriile de vîrstă şi de ocupaţie a populaţiei. Ca urmare, cetăţenii noştri continuă masiv să fugă din ţară”, se specifică în document.

Prim-ministrul Pavel Filip a respins acuzaţiile înaintate de opoziţie. „Acum şase luni R. Moldova se afla într-o situaţie foarte dificilă. Totuşi, Guvernul a reuşit evitarea unui colaps bugetar prin stoparea scăderii economice. Constatăm că pensiile şi salariile au fost achitate la timp, plus la toate, s-au făcut şi majorări. Pensiile au fost indexate cu aproximativ 10%, salariile medicilor au fost mărite începînd cu luna iulie curent, salariile cadrelor didactice vor fi majorate începînd cu luna septembrie curent. Totodată, tarifele la energia electrică au fost reduse cu peste 10%, au fost micşorate şi preţurile la medicamente, iar subvenţiile pentru agricultori au fost achitate”, a declarat Premierul.

„Cel mai important este că Foaia de parcurs privind implementarea Acordului de Asociere cu UE a fost îndeplinită în proporţie de 85%, iar pînă la sfîrşitul acestei luni, aceasta va fi îndeplinită totalmente. În acelaşi timp, relaţiile cu partenerii externi au fost deblocate, iar în toamnă vom semna un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Vom continua să muncim pentru menţinerea stabilităţii în ţară, bunăstarea oamenilor, întărirea sistemului bancar şi întoarcerea banilor furaţi”, a menţionat Pavel Filip.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip a fost susținută de 30 de deputați și a fost respinsă de Parlament, după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Anterior socialiştii au înaintat alte opt moţiuni simple împotriva miniştrilor Guvernului Filip, şase dintre care au fost respinse de majoritatea parlamentară, iar alte două urmează să fie dezbătute în plenul Parlamentului.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16006051

img16006051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!