ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Organele de urmărire penală vor avea acces la sistemele informatice şi la dispozitivele de stocare a datelor

17:25 | 27.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de modificare a Codului de procedură penală, în conformitate cu care organul de urmărire penală va avea acces, în cadrul percheziţiilor, la date din sistemele informatice şi de pe dispozitivele de stocare a datelor, informează MOLDPRES.

Autorii proiectului afirmă că în ultimii ani s-a atestat că rețelele de calculatoare și informațiile electronice sînt folosite tot mai frecvent în scopuri infracționale, iar materialele ce ar putea constitui probe ale acestor infracțiuni sînt stocate și transmise tot prin intermediul acestor rețele. Ajustarea cadrului legal privind prevenirea și combaterea criminalității, inclusiv informatice, la normele europene este prevăzută de Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Astfel, organul de urmărire va avea acces la sistemele informatice şi dispozitivele de stocare a datelor și va putea dispune ridicarea obiectelor sau efectuarea copiilor, cu menţiunea de rigoare în procesul-verbal. Alte informaţii nu sunt indicate în documentul aprobat de Guvern.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat Parlamentului spre examinare și adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img16006068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!