ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul 2017 va fi declarat „Anul Nicolae Testemițanu”

17:38 | 27.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de hotărîre a Parlamentului cu privire la declararea anului 2017 – „Anul Nicolae Testemiţanu”. La 1 august 2017 se împlinesc 90 de ani de la nașterea marelui savant, medic și pedagog, profesor și academician, care va fi marcată printr-un şir de manifestări culturale şi științifice, informează MOLDPRES.

Contribuția lui Nicolae Testemițanu la modernizarea sistemul de medicină este înalt apreciată, atît în ţară, cît şi peste hotare. El este considerat autorul conceptului de organizare a asistenţei medicale la nivel rural şi a strategiei de pregătire a cadrelor înalt calificate în acest domeniu. Nicolae Testemițanu este laureat al Premiului de Stat în domeniul științei.

Totodată, între anii 1963 și 1968 a fost ministru al Sănătății, funcție din care a fost demis pentru politica sa de încurajare a promovării cadrelor locale. Ca organizator al ocrotirii sănătății, în această funcție a consolidat baza tehnico-materială a instituțiilor medicale aplicînd în practică cele mai moderne forme și metode de activitate.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie poartă numele lui Nicolae Testemițanu.

Proiectul de hotărîre urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16006069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!