ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a avizat un proiect de lege ce prevede condiții avantajoase pentru deținătorii de patentă

18:54 | 27.07.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat avizul la proiectul de modificare și completare a Legii cu privire la patenta de întreprinzător, ce prevede ”menținerea cadrului juridic actual intact” și trecerea ulterioară la alte forme legale a activității de întreprinzător, informează MOLDPRES.

”Proiectul de lege, propus de Ministerul Finanțelor, oferă condiții foarte avantajoase antreprenorilor care desfășoară activități în bază de patentă”, a menționat în ședința Guvernului vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Astfel, înregistrarea va fi efectuată printr-o notificare la primăria localității și printr-o înregistrare la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, în baza unei cereri depuse. Plafonul de venituri din vînzări va fi majorat de la 300 de mii de lei la 600 mii de lei anual. Deținătorii de patentă care se vor înregistra ca antreprenori individuali vor plăti o taxă de 1% din venitul din vînzări, dar nu mai puțin de 3000 lei anual, o sumă mai mică decît taxa de patentă. Regimul respectiv de impozitare și taxare va fi inclus în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2017.

Antreprenorii individuali vor fi scutiți de plata taxelor locale (taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru unitățile comerciale/prestări servicii) etc. Mai mult, ei vor obține dreptul de a practica activitate independentă pentru o perioadă nelimitată de timp, comparativ cu pînă la un an în varianta actuală. De asemenea, întreprinzătorii individuali vor avea dreptul de import, comerț atît cu amănuntul, cît și cu ridicata.

Mașinile de casă cu memorie fiscală care sînt obligatorii pentru comercianți vor fi procurate din contul impozitului spre achitare.

Deținătorii de patentă au organizat în ultimele săptămîni mai multe acțiuni de protest împotriva anulării patentelor din anul 2017. În același timp, Ministrul Economiei a organizat o serie de consultări, inclusiv dezbateri publice pe această problemă.

În prezent în Republica Moldova activează în bază de patentă în domeniul comerțului 12 mii de persoane.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16006079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!