ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAEIE s-a pronunțat referitor la aplicaţiile militare din regiunea transnistreană

10:46 | 05.08.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. Potrivit unor informaţii vehiculate pe larg de către mass-media transnistreană, recent s-au încheiat aplicaţiile militare desfăşurate pentru prima dată de către Grupul Operativ de Trupe Ruse în comun cu structurile de forţă ale autoproclamatei republici transnistrene, avînd drept obiectiv „contracararea unor ameninţări teroriste”, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Luînd act de scopul declarat al aplicaţiilor militare în cauză, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene consideră în acelaşi timp că astfel de acţiuni în care sînt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, ca fiind sfidătoare şi inadmisibile.

Judecînd după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea rîului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivocuri că scopul real al acestora este altul decît cel declarat. Cu atît mai mult, faptul că aplicaţiile militare în cauză au fost organizate fără o informare şi coordonare cuvenită nu poate fi perceput decît ca o demonstraţie de forţă şi o sfidare la adresa mecanismelor de negociere şi pacificare.

Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rînduri.

În acest context, Ministerul subliniază necesitatea imperativă a relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

(Editor M. Jantovan)

img16006318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!