ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Irina Vlah: „Cred în viitorul Republicii Moldova”

08:27 | 08.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independenţă

Irina Vlah, Guvernatorul (Bașcanul) UTA Găgăuzia 

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică)? Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: Independența este lucrul cel mai de preț obținut de poporul multinațional al Republicii Moldova. Anume în cadrul unei țări independente și suverane, găgăuzii au obținut autonomie.

În același timp, eu nu văd nicio amenințare pentru suveranitatea țării noastre dacă relațiile moldo-ruse vor depăși criza, deja prelungită, și vor trece la o cooperare strategică. Sînt convinsă că apropierea Chișinăului și Moscovei (locomotiva Uniunii Euroasiatice) este în interesul național al Republicii Moldova.

Întrebare: Ce viitor vedeți pentru R. Moldova?

Răspuns: Rezultatele după 25 de ani de independență nu sînt, din păcate, așa de îmbucurătoare cum ar putea fi. Cel mai mult mă mîhnește faptul că, în acest timp, mii de cetățeni au părăsit țara, acestea fiind persoane cu studii și active din punct de vedere economic.

În același timp, rămîn optimistă și cred în viitorul Republicii Moldova. Dumnezeu ne-a dăruit un pămînt roditor și condiții meteo favorabile. Poporul nostru este harnic, plin de viață și obișnuit în acești ani să-și hotărască singur problemele, fără a se baza pe ajutorul din partea statului. Totodată, crește o nouă generație, care este ambițioasă și foarte talentată.

În cele din urmă, Republica Moldova trebuie să-și găsească un loc în lume, să ocupe o nișă în economia regională, să înceteze jocurile geopolitice și să-și caute prieteni pe arena internațională, nu dușmani. Încă o condiție pentru prosperarea țării este obținerea coeziunii interne în societate și depășirea contradicțiilor naționale și lingvistice.

Sînt convinsă că, odată ce vom vindeca „bolile copilărești” ale independenței, Republica Moldova va păși pe calea progresului socio-economic și dezvoltării economice stabile.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006355

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!