ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Valeriu Chiţan: „Viitorul nu poate fi amînat pînă la nesfîrşit”

08:47 | 09.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independență

Valeriu Chițan,  ministru al Finanțelor în perioada 1994-1998

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică). Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?  

Răspuns: Pentru noi, moldovenii, exemplul ţărilor baltice a fost şi rămîne unul de urmat. Vorba cuiva: „Nu ajungem decît unde vrem să ajungem”.

Întrebare: Ce viitor vedeţi pentru Moldova? 

Răspuns: Radiografia celor 25 de ani trebuie să ne inspire mai multă încredere, determinare și consecvență. Acestea fiind spuse, susțin imperativul reafirmării opțiunii europene, agrearea în acest sens a unui proiect contextual de țară axat pe o reconstrucție instituțională și o remodelare economică amplă pentru a oferi cetățenilor o viață demnă. Acest deziderat poate fi realizat printr-un consens societal în convergență cu o educație civică și profesională responsabilă.

În concluzie, doresc să consemnez: timpul unei reforme de anvergură, respectiv, timpul schimbărilor structural-instituţionale şi redefinirii rolului statului – nu mai are răbdare cu noi. Iar viitorul nu poate fi amînat pînă la nesfîrşit.

Doresc, cu ocazia acestui eveniment istoric, conaționalilor noștri, cele mai bune gînduri și multă speranță! 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16006378

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!