ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Valentin Dolganiuc: ”Pe 27 august 1991 am demonstrat că sîntem capabili pentru o mobilizare exemplară”

13:13 | 12.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independenţă

Valentin Dolganiuc, votant al Declaraţiei de Independenţă, deputat 1990-1998

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică). Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: Pe cea pe care am ales-o atunci cînd am votat Declaraţia de Independenţă, care consfinţea independenţa faţă de imperiul sovietic, independenţa faţă de Moscova. Marea dramă pe care o trăim astăzi este că ne-am oprit din drumul nostru firesc, revenirea la „spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, precum este fixat în Declaraţie.

Rătăcirea Republicii Moldova prin istorie va fi curmată doar atunci cînd se va întoarce acolo unde s-a născut neamul nostru, în spaţiul unic românesc. În caz contrar, drama va continua.

25 de ani de Independenţă demonstrează perfect acest deziderat, care nu este acceptat doar de duşmanii neamului nostru.

Întrebare: Ce viitor vedeţi pentru Moldova?

Răspuns: Dacă analizăm responsabil starea de lucruri care este acum în Republica Moldova, atunci se întrezăresc doar două scenarii.

Primul:

Mobilizarea totală a poporului la o luptă cu toate clanurile de mafioţi care au capturat instituţiile statului, pentru a recuceri suveranitatea consfinţită de către Constituţie. Am demonstrat că sîntem capabili pentru o mobilizare exemplară pe 27 august 1991.

Al doilea:

Recunoaştem că experimentul „Republica Moldova - Stat Independent” a eşuat. Revenim la rădăcinile noastre naţionale româneşti şi construim împreună o Europă unită pentru democraţie, unde drepturile şi libertățile fundamentale ale omului sînt sfinte.

Altă cale nu există!

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img16006472

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!