ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Concurenței a decis încetarea investigației deschise asupra majorării prețurilor la pîine

12:05 | 18.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Plenul Consiliului Concurenței a decis încetarea investigației cu privire la ”presupusele acțiuni de majorare în comun și concomitent a prețurilor la pîine” și a constatat că nu a fost o înțelegere de cartel, informează MOLDPRES.

Consiliul Concurenței (CC) precizează că după ce la 13 august 2015 în presă a fost difuzat un comunicat despre majorarea prețului la pîine de către membrii Asociației Brutarilor din Republica Moldova și Uniunii de persoane juridice "Asociația Națională a Industriilor de Panificație și Morărit", CC a inițiat o investigație.

”În procesul investigației s-a constatat că, în cadrul Asociației Brutarilor și Uniunii de persoane juridice "Asociația Națională a Industriilor de Panificație și Morărit" nu au avut loc discuţii privind majorarea prețului la pîine cu 15% cu începere din 15 august 2015 și organele de conducere ale asociaţiilor nu au luat decizii în acest sens”, se constată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

De asemenea, s-a stabilit că ”întreprinderile de panificație s-au comportat independent pe piață, ținînd cont de conjunctura economică creată. În același timp, comunicatul de presă distribuit s-a dovedit a fi o inițiativă proprie a cetățeanului Igor Cojuhari, președintele A.O. "Asociația Brutarilor din Republica Moldova" și nu reflectă situația de facto”. Consiliul Concurenței urmează să sesizeze Ministerul Afacerilor Interne cu privire la semnele comiterii contravenției prin răspîndirea unor informații defăimătoare privind acțiunile membrilor celor două asociații. 

La începutul lunii septembrie anul trecut, Consiliul Concurenţei anunța că „este o situaţie destul de stranie, toţi membri asociaţiilor au declarat că majorează preţurile, însă unii au făcut acest lucru, alţii nu. Cei care au scumpit pîinea nu au adus argumente suficiente în favoarea majorării”. Se mai declara că CC are suficiente probe ce demonstrează că sînt semne a unei înţelegeri de cartel.

La cîteva zile după o ședință la Consiliul Concurenței, cel mai mare producător de pîine din Republica Moldova, societatea „Franzeluţa”, a suspendat noile preţuri la produsele de panificaţie, la mai puţin de o lună de la scumpirea acestora cu pînă la 15 la sută. Doar trei brutării din peste douăzeci au schimbat preţurile la pîine în creştere, după 15 august 2015.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16006603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!