ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost inaugurată o expoziţie-tîrg de produse apicole

14:52 | 19.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Peste 40 de apicultori din întreaga ţară participă la cea de-a XII-a expoziţie cu vînzare a produselor apicole care a fost deschisă astăzi în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din capitală şi care se va desfăşura pînă pe 21 august, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, unul din organizatorii expoziției, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc, a menţionat că evenimentul are scopul de a promova produsele apicole şi de a stimula consumul acestora în fortificarea sănătăţii populaţiei.

Potrivit sursei citate, producţia apicolă din acest an este mai mică, mai cu seamă, la mierea de salcîm, fiind în scădere cu 20 la sută. „Din cauza ploilor şi temperaturilor scăzute din primăvară, albinele n-au putut ieşi la cules. Un alt motiv îl constituie faptul că s-au înregistrat intoxicaţii ale albinelor ca urmare a tratării livezilor și fîșiilor forestiere cu pesticide”, a precizat Ştefan Condratiuc.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor a mai spus că anual R. Moldova exportă aproximativ 2500-2800 tone de miere, pe piaţa internă fiind comercializată doar circa 20% din volumul total al producţiei apicole.

La rîndul său, preşedintele Asociaţiei apicultorilor din raionul Străşeni, Gheorghe Manic, a afirmat că datorită faptului că sînt asociaţi, apicultorii colectează şi comercializează mai uşor producţia şi pot controla eficient starea ecologică a prisăcilor. Astfel, cei 65 de apicultori din Străşeni exportă anual 3 tone de miere în ţări europene, precum Franţa, Germania, Anglia şi Elveţia.

Prezent la eveniment, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Nicolae Olaru, a menţionat că mierea de albine este singurul produs din domeniul zootehniei din R. Moldova, care este exportat pe piaţa Uniunii Europene. Potrivit oficialului, statul face tot posibilul pentru a susţine apicultorii, în prezent fiind în curs de aprobare strategia de dezvoltare a ramurii apicole pentru următorii cinci ani.

Un kilogram de miere de tei costă la acest tîrg 90 de lei, iar unul de miere de mai - 100 de lei. 

Prima expoziţie-tîrg de produse apicole a fost organizată în 2004. Asociaţia Naţională a Apicultorilor din R. Moldova numără peste 5000 de membri.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16006647

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!