ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducători ai instituțiilor de învățămînt general vor fi instruiți pentru a-și îmbunătăți abilitățile de manager

13:56 | 23.08.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Conducători ai instituțiilor de învățămînt general vor fi instruiți în perioada 22-26 august, pentru a-și îmbunătăți abilitățile, cunoștințele și capacitățile de manager, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Educaţiei, acţiunile se desfăşoară în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în R. Moldova”, prin intermediul căruia 20 de formatori urmează un curs de pregătire, iar pînă la sfîrșitul anului curent vor forma continuu, după un program de instruire actualizat, cel puțin 30% din cadrele manageriale de la școlile de circumscripție.

Şeful-adjunct al Direcției învățămînt preuniversitar a Ministerului Educației, Mariana Goraș, a specificat că „scopul programului de instruire este de a spori nivelul calității în educație, ajutînd astfel directorii să aplice în practică prevederile Standardelor de competență profesională ale cadrelor manageriale din instituțiile de învățămînt general”.

La rîndul său, formatorul Iurie Melinte a menționat că „managerii școlari vor organiza autoevaluarea instituției și a resurselor umane disponibile, vor identifica punctele forte și slabe, vor elabora un plan de activități în vederea soluționării problemelor identificate. „Totodată, aceştia vor trebui să gestioneze bugetele în conformitate cu prioritățile instituției și cu principiile de autonomie, dar și să inițieze parteneriate cu comunitatea, să identifice surse extrabugetare etc.”, a spus Melinte.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2015-2016 la instituțiile de învățămînt primar și general și-au desfășurat activitatea didactică 29,6 mii de pedagogi, iar numărul cadrelor manageriale a constituit 3,5 mii persoane.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16006736

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!