ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul la gazul lichefiat ar putea fi din nou plafonat

17:41 | 24.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Economiei și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) elaborarea unor modificări la actele legislative, astfel ca să se revină la mecanismul de plafonare a prețurilor de vînzare cu amănuntul a gazului lichefiat, după modelul produselor petroliere, informează MOLDPRES.

Premierul a menționat în debutul ședinței de astăzi a Guvernului că a primit o scrisoare de la ANRE prin care Cabinetul de miniștri a fost avertizat că excluderea plafonării prețului de comercializare cu amănuntul a gazului ar putea duce la scumpiri nejustificate. A existat și o inițiativă legislativă de anulare a plafonării prețului la gaz lichefiat. Urmează să se discute cu deputații în problema respectivă.

Autoritatea de reglementare în energetică a anunțat pe 12 iulie 2016 că după intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor la Legea privind piața produselor petroliere, operate în iunie acest an, autoritatea de reglementare va stabili numai prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei, nu și cele pentru comercializarea gazului lichefiat.

Potrivit amendamentelor la legea respectivă, preţurile de comercializare cu ridicata și cu amănuntul a gazului lichefiat sînt stabilite de operatorii de pe piață.

După modificarea mecanismului de formare a prețurilor de comercializare a gazului lichefiat auto, acesta s-a scumpit la stațiile PECO în medie cu 27 la sută. Astfel, dacă la sfîrșitul lunii mai ANRE stabilise un preț plafon pentru gazul lichefiat de 7.20 lei per litru, atunci astăzi costurile au ajuns la 8.96-9.36 lei pentru un litru.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16006778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!