ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de fotografii a maestrului Tudor Iovu a fost inaugurată în capitală

14:18 | 26.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost vernisată astăzi expoziţia de fotografii „Amintiri despre țară și oameni” a fotoreporterului Tudor Iovu. Evenimentul este dedicat aniversării a 25-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, Tudor Iovu a menţionat că cele 165 de fotografii expuse au fost realizate în perioada anilor 1988–1991 şi reflectă evenimente legate de mişcarea naţională pentru redobîndirea libertăţii şi pentru proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, expoziţia prezintă imagini de la primele manifestaţii de protest la care s-a cerut decretarea limbii române drept limbă de stat şi revenirea la alfabetul latin, primele Adunări Naţionale, sesiunea XIII-a a Sovietului Suprem din august 1989 şi încheind cu sesiunea din 27 august 1991, la care a fost proclamată Independenţa Republicii Moldova.

„De mai mulţi ani visez să deschid un muzeu al fotografiei basarabene. Din lipsă de bani şi de spaţiu, însă, n-am reuşit să-mi realizez acest vis. Mulţumesc Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, care mi-a oferit acest spaţiu, și unde vom înfiinţa muzeul fotografiei basarabene. E vorba de Muzeul Zemstvei, care urmează a fi renovat. Deja am adunat o mulţime de fotografii de epocă, utilaj tehnologic şi aparate de fotografiat de colecţie, piese care completează o parte din spaţiul instituţiei”, a precizat Tudor Iovu.

În discursul său, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mihai Ursu, a subliniat că prin imaginile expuse, maestrul fotograf Tudor Iovu a reuşit să ne prezinte o parte însemnată din istoria zbuciumată de un sfert de secol a Republicii Moldova.

Potrivit ex-ministrului Apărării Victor Gaiciuc, expoziţia este foarte importantă pentru noi şi mai cu seamă pentru tînăra generaţie. „Fiind istoric de profesie, consider că trebuie să învăţăm istoria şi să mergem mai departe, spre viitorul european al ţării noastre”, a menţionat Victor Gaiciuc.

Tudor Iovu s-a născut  la 5 octombrie 1948 în satul Ciopleni, raionul Criuleni. A lucrat în calitate de fotoreporter la ziarele „Tînărul leninist”, ”Moldova Socialistă”, „Moldova Suverană”, „Adevărul”, Studioul de Creaţie „Fotojurnalist” ş.a. A participat la mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi de peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 30 septembrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16006843

img16006843

img16006843

img16006843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!