ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a îndemnat populaţia să verifice corectitudinea listelor electorale

15:01 | 26.08.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a îndemnat entităţile implicate în procesul de evidenţă şi documentare a populaţiei, partidele politice, misiunile de observatori şi alegătorii să se implice în verificarea corectitudini datelor privind numărul cetăţenilor R. Moldova cu drept de vot, informează MOLDPRES.

Anunţul a fost făcut astăzi de către preşedintele CEC, Alina Russu, în cadrul unui briefing de presă, după ce la începutul acestei săptămîni comisia a făcut public numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA), acesta depăşind cifra de 3,2 mln. Totodată, din numărul total de alegători incluși în Registru, doar 2,8 mln de cetățeni cu drept de vot au fost atribuiți pe circumscripții. Ulterior, în adresa instituţiei au survenit acuzaţii de prezentare eronate a datelor, din cauza publicării unui număr prea mare de alegători.

Preşedintele CEC, Alina Russu, a explicat că „numărul total de alegători reprezintă toate persoanele cu drept de vot, inclusiv cei aflaţi în străinătate, iar diferența cuprinde cetăţenii fără reședință și cei cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale R. Moldova”.

„CEC nu recunoaşte aprecierile aduse instituţiei şi membrilor săi, şi consideră că aceste acţiuni se fac pentru a reduce credibilitatea societăţii în procesul electoral. Astfel, pentru întocmirea unor liste electorale veridice, rugăm toţi cetăţenii cu drept de vot să-şi verifice datele personale în RSA, care este accesibil pe pagina oficială a comisiei. Totodată, începînd cu 9 octombrie curent, la sediile secţiilor de votare, vor fi puse la dispoziţia publicului listele electorale de bază. De aceea, îndemnăm partidele politice, misiunile de observatori şi alegătorii să se implice în verificarea corectitudinii acestora”, a adăugat Russu.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în listele de bază au fost incluși 2.800.827 de alegători, dintre care 1.649.402 au participat la scrutinul electoral.

În acest an vor avea loc alegeri prezidenţiale, care se vor desfășura pe 30 octombrie.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!